ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Energiei susține că listarea companiei de stat Hidroelectrica la bursă trebuie să aibă loc, acest demers beneficiind de întregul sprijin al instituției, potrivit unui comunicat transmis luni.

Reacția Ministerului vine la două zile după ce fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că Liviu Dragnea a decis să nu mai facă listarea la Bursă și să includă Hidroelectrica în Fondul Național Suveran de Investiții.

„În primul rând, Victor Ponta susține că listarea la bursă a Hidroelectrica ar fi fost anulată. Această afirmație este falsă, întrucât este în vigoare o hotărâre de Guvern în acest sens", spun oficialii instituției.

Totodată, ministerul a mai făcut o precizare privitor la o declarație a lui Ponta din aceeași postare, potrivit căruia România nu a plătit taxele către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții (ICSID).

„Referitor la afirmația lui Victor Ponta cum că România nu a plătit taxele către ICSID, și aceasta este falsă! Ministerul Energiei a identificat resursele necesare și a efectuat deja plata sumelor reprezentând onorariile experților care au realizat expertize de specialitate și onorariile avocaților", mai precizează reprezentanții ministerului.

„Pentru a preîntâmpina orice posibile sancțiuni din partea Tribunalului arbitral, Ministerul Energiei a analizat și a identificat sumele necesare și pentru plata cheltuielilor de arbitraj solicitate, în valoare de 300.000 de dolari. Această plată a fost deja efectuată, astfel că riscul ca România să fie obligată la plata unor despăgubiri în valoare de sute de milioane de euro pentru neprezentare la proces este unul fictiv. Pentru informarea domnului Ponta, dar și a opiniei publice, audierile părților în acest proces au avut loc deja, începând cu 27 iunie și până în 30 iunie, România fiind reprezentată in aceasta etapa", conform sursei citate.

Oficialii instituției susțin că Victor Ponta a fost informat de către Ministerul Energiei cu privire la aceste aspecte.

Fostul premier Victor Ponta atrăgea atenția asupra unei chestiuni importante: soarta Hidroelectrica. Ponta a avertizat, într-o postare pe Facebook de la sfârșitul săptămânii trecute, că statul român poate pierde „pe degeaba" controlul asupra celei mai importante companii pe care încă o deține. Fostul premier îl acuza pe Liviu Dragnea, pe care îl numește „băiat deștept", a decis să nu mai facă listarea la Bursă și să includă Hidroelectrica în Fondul Național Suveran de Investiții, „ca să treacă pe degeaba de la Statul Român la niște prieteni „din afară" ai liderului PSD.

„În 2012 când am venit la guvernare "Hidroelectrica" fusese devalizată intenționat și avea pierderi de peste 500 milioane RON - nimeni nu a fost vreodată măcar anchetat pt asta, ce să mai vorbim de recuperarea prejudiciului / în 2012 a fost introdusă în programul de insolvență și restructurare și în 2016 a făcut profit de 1,2 Miliarde Ron / În 2017 se dorește cu insistență să fie inclusă în faimosul "Fond Național de Dezvoltare și Investitii" ca să treacă pe degeaba de la Statul Român la niște prieteni "din afara" ai celui care este azi cel mai puternic om politic din România!!! Deci ne învârtim în cerc și până la urmă tot pierdem!

Decizia de intrare în insolvență și restructurare a fost luată de mine la propunerea și cu sprijinul a doi oameni - Daniel Chițoiu Ministrul Economiei și Florin Georgescu Ministrul Finanțelor / efectiv procedurile de insolvență, restructurare și management au fost realizate de Remus Borza. Aceștia sunt oamenii care au salvat Hidroelectrica. Acum "Hidroelectrica" este nu doar cea mai profitabilă, dar și cea mai valoroasă companie deținută în majoritate absolută de Statul Român. În urma acestei "povești de succes" rămân însă 4 probleme ( 2 din trecut și 2 în viitor) despre care nimeni nu vrea să vorbească:

1. Vorbim atât de mult în ultimii ani despre "lupta anticorupție" și rezultatele sale extraordinare ; însă în cazul "Hidroelectrica" unde statul a fost fraudat cu cel puțin 1 MILIARD de Euro până în acest moment nu a făcut nimeni NICIUN dosar penal / nu s-a recuperat NICIUN euro sau leu din banii pierduți! De ce? Cine îi protejează pe autori? Cine închide ochii?
Între timp Daniel Chițoiu și soția sa au fost anchetați de DNA pentru niște acuze false la care judecătorii au dat achitare ( în cazul ASF - Radu Rușanu)/ Remus Borza a fost anchetat pentru un presupus conflict de interese și condamnat la un an închisoare cu suspendare ( ca să nu poata fi ministru) / eu sunt cercetat ani de zile de Dl Procuror Uncheșelu pe motivul că nu aș fi plătit taxe la un contract de închiriere de 1000 euro ( caz clasat de Parchetul General pentru că fapta nu există) sau pentru că am plătit în 2008 în locul lui Dan Șova suma de 51.000 lei ! E clar că suntem niste "fraieri", nu?
Ma întreb dacă Chițoiu, Borza și cu mine în loc să salvăm "Hidroelectrica" în 2012 continuam să o ținem pe pierdere probabil că nu aveam niciunul dosar penal??! Așa o fi?
2. Deși în România procesele civile s-au încheiat în mod pozitiv pentru noi - firmele "băieților deștepti" care trăgeau profituri colosale din Hidroelectrica au dat în judecată Statul Român la Paris la ICSID / deși a intrat în funcție în Ianuarie 2017 pâna în această zi Ministrul Energiei NU a plătit taxele de judecată, avocații și expertii care să ne sprijine să câștigăm procesul de la Paris - în aceată situație cel mai probabil vom pierde "prin neprezentare" și Statul Român va plăti daune de 250-300 milioane de Euro către cei care ne-au pagubit și înainte de 2012!!! Rezultă că ne-am întors de unde am plecat.
3. Din profitul obținut în 2016 Guvernul a decis să ia la buget 90% / asta în loc să ceara Companiei să facă investițiile absolut necesare pentru întreținerea și retehnologizarea mijloacelor de productie - dacă o ținem așa încă 2-3 ani practic tot profitul și competitivitatea se vor evapora
4. Conform Strategiei adoptate în 2014 "Hidroelectrica" trebuia să fie listată la Bursa din Londra și cea din București ( pe modelul de succes al Romgaz și Transgaz - companii pe care le vedeți acum în topul celor mai valoroase și profitabile ale României în 2016).
Însă Dl. Liviu Dragnea a decis să nu mai facă listarea și să includă Hidroelectrica în Fondul National Suveran de Investiții ( cel care iată tot întârzie să apară în ciuda presiunilor extraordinare la care au fost supuși și Grindeanu și Tudose)! Cred că acest mod netransparent și total neuzual în practica Uniunii Europene poate duce la situația în care Statul Român va pierde pe degeaba controlul asupra celei mai importante companii pe care încă o deține!!!

Și uite așa unii au fraudat Hidroelectrica în 2009-2012 de miliarde de euro și nu au pățit absolut nimic până acum / "fraierii" de Ponta, Borza și Chițoiu au salvat Compania în 2012-2015 fiind toti anchetați pe tot felul de pretexte și mizilicuri / iar în 2017-2018 alt "băiat deștept" Liviu Dragnea ne lasă fără Companie ca să poata el să facă poze în vizite neoficiale pe care să le publice "modest" în presa amică!
Ne cam merităm soarta!".