ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat joi că absolvenții de facultate bugetați de Statul Român, dar care pleacă să muncească în străinătate după terminarea studiilor, ar trebui „să returneze ce le-a dat statul”.
 
Potrivit Hotnews, ministrul a declarat că, în opinia sa, dacă un student a primit finanțare de la stat pentru studiile universitare, dacă optează să nu lucreze în România după încheierea acestora, ar trebui întâi să consacre o perioadă de timp returnării fondurilor pe care le-a primit, ceea ce nu-l împiedică să lucreze apoi oriunde dorește în Europa și în lume.

„Și eu am fost student, chiar dacă de multe ori nu pare acest lucru, dar nu am spus și nu o să spun niciodată ceva împotriva unui principiu european, un principiu de bun simț. Eu întotdeauna nu mă uit doar la litera unei legi, pentru mine contează și spiritul acelei legi. Cele patru principii al Uniunii Europene nu vor fi niciodată încălcate de mine, oricât ar încerca unii să-mi pună în cârcă acest lucru. Nu vrea nimeni să țină pe nimeni legat de glie. Doar am ridicat acea problemă a unui sistem pe care alte state din Europa îl practică. Chiar am rugat-o aseară pe fata mea să-mi trimită și mie contractul pe care l-a semnat cu facultatea respectivă din țara respectivă, să văd ce scrie. Ce te angajezi să faci, pentru că statul îți dă un împrumut să faci respectiva universitate... Eu n-am spus altceva decât ce Europa practică astăzi. Studentul poate să lucreze oriunde dorește în Europa, în lume, dar dacă primești din partea statului un sprijin, după terminarea facultății să existe o perioadă în care acele lucruri pe care statul ți le-a dat să le returnezi, așa cum se întâmplă în Europa", a declarat joi ministrul de Finanțe.

Cu privire la nemulțumirile reprezentanților studenților față de intenția Guvernului de a renunța să le acorde gratuitate la transportul cu trenurile operate de C.F.R. Călători, Eugen Teodorovici a subliniat că aceste scutiri de plată „nu reprezintă un drept, ci o facilitate”.

„Legat de transportul pe calea ferată, acesta nu este un drept, ci o facilitate. De ce să nu fie 26 de ani vârsta-limită până la care să fie acordată această facilitate? Constituția ne obligă pe noi ca și stat să asigurăm învățământul liceal. E normal ca toți să plătim pentru această facilitate la a doua, a treia facultate? Vine statul și suportă, sprijină și încurajează învățatul, dar de ce să nu fie limitate aceste călătorii (cu trenul, n.r.) la un număr de... ? Ai un veteran de război și legea îi spune că are dreptul să călătorească de 12 ori gratuit sau mai puțin... Merge la ghișeu și vrea să ajungă undeva (cu trenul, n.r.) cu legea în mână și acolo i se spune: Ne pare foarte rău, nu mai sunt locuri, au fost ocupate. Este corect? Trebuie să discutăm lucrurile astea foarte clar. Cei de la Iași cer demisia ministrului de Finanțe. Aș vrea să văd și eu studenții din zona economică, viitorii economiști ai acestei țări, dacă sunt de acord cu ceea ce se întâmplă astăzi sau cu ceea ce spun eu”, a lansat provocarea Eugen Teodorovici.