ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie a adâncit probleme cu care se confruntă producătorii români de lapte.Faţă în faţă cu producători din toată Europa, românii sunt constrânşi de către procesatori să scadă preţul, şi aşa mic.

După două luni în care producătorii români au tot tras semnale de alarmă cu privire la această situaţie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,Daniel Constantin, a decis să investigheze situația din teren.

După o analiză fundamentată, Daniel Constantin este de acord cu fermierii, considerând că aceștia, sunt foarte dezavantajați în negocierile cu marile fabrici procesatoare, de cele mai multe ori primesc de la aceștia un preț pe litrul de lapte mult sub costurile de producție.

"Producătorii de lapte spun că nu au foarte mare putere de negociere cu centrele de colectare și, mai departe, cu procesatorii. Nu au putere de negociere pentru că nu sunt asociați și nu comercializează în comun produsele lor. Am făcut un calcul în aceste zile și din păcate au dreptate: prețul de comercializare al laptelui este foarte mic. Statul a venit cu forme de sprijin și, astăzi, peste costul de producție cu care se comercializează laptele respectiv, statul vine, prin fonduri europene sau de la bugetul de stat cu un sprijin de peste 60% din prețul de achiziție al unui litru de lapte”, a spus şeful de la MADR, conform Agrointel.

Ministrul vine şi cu o soluţie: comercializarea în comun a producției. Astfel, pentru a-și spori puterea de negociere în relația cu marii procesatori din industria laptelui, fermerii care dețin mici explotații trebuie să se asocieze. 

"Ceea ce trebuie făcut acum prin politici publice sau voință personală este să comercializăm în comun producţia în aşa fel încât să creștem puterea de negociere în fața celor care procesează sau a celor care comercializează producția respectivă. În afară de aceste măsuri de sprijin pentru sectorul de lapte, trebuie să acordăm o atenție sporită produselor tradiționale și produselor care au denumire protejată la nivel european. Începând din acest an avem și produsul montan pe care încercăm să-l promovăm”, a declarat Daniel Constantin.