ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România crește în clasamentele Băncii Mondiale privind competitivitatea, iar raportul lansat de o echipă de economiști din diverse zone ale economiei, sub egida AmCham, camera de comerț americană în România. admite că, pe scară globală, România devine mai competitivă, conform Zf.ro.

Cu toate acestea PIB-ul per capita rămâne la 30% din media UE. Altfel spus: „Lucrurile merg în direcția bună, dar încă mai este drum lung de parcurs".

 „România încă suferă din cauza percepției greșite. Consider că, făcând afaceri în România, este un lucru pozitiv. Dacă sunteți aici, înseamnă că aveți afaceri profitabile, altfel nu ați fi prezenți aici. Nu spun că este ușor să faci afaceri în România, dar spun că dumneavoastră reușiți să obțineți rezultatele așteptate. Imagi­nați-vă cum ar fi fără problemele cu care vă confruntați în raport cu administrația. Ar fi plictisitor. Ce le-ați spune prietenilor la cină?", le-a spus ministrul economiei Costin Borc investitorilor străini prezenți la lansarea „Raportului de competitivitate al României – 2016".

El însuși angajat al unui grup străin înainte de a fi cooptat în guvern (a fost CEO al Lafarge România), Borc crede că problema principală este percepția, iar odată schimbată aceasta, România va fi un loc atractiv pentru investiții.
Raportul la a cărui lansare a asistat ministrul ar susține însă cu multă rezervă o astfel de perspectivă. Din 83 de indicatori analizați în raport, 43 reprezintă în opinia autorilor „un dezavantaj" pentru competitivitate, 25 „un avantaj", iar 15 sunt „neutri".