ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mocănița din Țara Moților se pune din nou pe roate, pregătită special de sărbătoare, ca să-i aducă pe Moș Nicolae și Moș Crăciun la cei mici! Celebrul tren care îi ducea cândva pe minerii din zona Bradului la muncă, va circula în scop turistic pe ruta Crișcior-Brad, în 6 decembrie, când îl va aduce pe Moș Nicolae, în zilele de 13 și 20 decembrie, când îl aduce pe Moș Crăciun, precum și pe perioada vacanței școlare, între 26 decembrie și 3 ianuarie.
 
Atmosfera va fi susținută cu colinde, iar copiii care îl vor convinge pe Moș că au fost cuminți, îi vor spune poezii sau îi vor cânta, vor primi dulciuri. Părinții vor putea servi ceai, suc sau vin fiert pe perioada călătoriei.
 
Trenul va fi compus din locomotiva cu abur „Crișcior 5”, construită în 1957, un vagon-bar și mai multe vagoane de călători încălzite. Linia Brad – Crișcior a fost construită în anul 1907 și a fost folosită până în anul 1998 pentru transportul produselor miniere și de cărbune.
 
În 2001 au fost reluate cursele în scop turistic de Paște, zilele Bradului, Crăciun și Revelion, perioadă în care se află mai mulți turiști în zonă. Atât linia ferată a mocăniței cât și locomotiva „Crișcior 5” fac parte din patrimoniul național cultural al României.
 
Prețul unei călătorii dus-întors este 10 lei pentru copii și 15 lei pentru adulți.