ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Conform unui proiect de lege publicat pe siteu Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (www.anre.ro), tarifele reglementate practicate de operatorii reţelelor de distribuţie ar urma să se schimbe cel mai probabil cu data de 01.01.2016.

În prezent, tarifele de distribuţie, care sunt incluse în tarifele şi preţurile de furnizare a energiei electrice, se aplică doar cantităţii de energie distribuită la locul de consum şi sunt exprimate în lei/MWh. Proiectul de lege prevede trecerea la tarife de tip binom, cu o componentă pentru energie (similar tarifelor actuale) şi o componentă pentru puterea rezervată prin avizul tehnic de racordare. Este de aşteptat o componentă pentru energie mai mică decât tariful actual practicat de un operator de distribuţie, diferenţa urmând a se regăsi, aproximativ, în componenta aferentă puterii aprobate.

Această modificare poate fi în avantajul acelor consumatori, în special agenţi economici, care nu folosesc întreaga putere aprobată prin avizul de racordare şi care vor putea depune o cerere la operatorul local de distribuţie pentru reducerea puterii aprobate, ceea ce ar conduce implicit la o reducere a preţului de contract pentru furnizarea energiei electrice.

Proiectul de lege era aşteptat de ceva vreme de actorii din piaţa energiei electrice, însă a fost contestat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România ca fiind insuficient argumentat, lipsindu-i analiza de impact asupra preţurilor şi tarifelor.