ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând cu 1 aprilie 2017, Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmează să liberalizeze prețul de achiziție a gazelor naturale existent între producători și furnizori.

Ce înseamnă aceasta pentru consumatorii casnici? În principiu, așa cum se prezintă astăzi proiectul de lege privind această liberalizare, nu ar trebui să însemne nimic. Sunt însă necesare câteva precizări asupra formării prețului la consumatorii casnici.

În prezentă, prețul de furnizare la consumatorii casnici care nu și-au schimbat în mod voluntar furnizorul este reglementat de stat. În acest preț practicat de furnizorii tradiționali (Engie Romania SA sau E.ON Energie Romania SA) este inclus un preț de achiziție tot reglementat, practicat între furnizori și producătorii interni de gaze naturale. Reglementând prețul de achiziție și prețul de furnizare la consumatorii casnici, statul reglementează astfel și marja furnizorilor.

Schimbarea prevăzută de la 1 aprilie este liberalizarea prețului de achiziție în condițiile păstrării fixe a prețului final de furnizare. Întrucât producătorii interni au dorința de a crește prețul de vânzare a gazului, furnizorii ar putea ajunge în situația de a vinde în pierdere gazul natural către consumatorii casnici. Din acest motiv, zilele acestea se poartă discuții între furnizorii de gaz natural, pe de-o parte, și ANRE pe de altă parte, fie în sensul păstrării reglementate a achiziției de gaz natural de la producători, fie în sensul liberalizării prețului final de furnizare. În această din urmă variantă, prețul gazului la consumatorii casnici are șanse (mari) să crească. Rămâne de văzut ce va decide în cele din urmă ANRE, instituție preocupată printre altele de o anumită protecție socială prin mecanismul reglementării prețurilor de furnizare gaz natural și energie electrică. În orice caz, angajamentele asumate de România prevăd în cele din urmă și liberalizarea prețului final de furnizare gaz natural, însă aceasta este programată pentru anul 2021.