Modificări legislative privind prețului gazului natural, de la 1 aprilie

Începând cu 1 aprilie 2017, Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmează să liberalizeze prețul de achiziție a gazelor naturale existent între producători și furnizori.
Ce înseamnă aceasta pentru consumatorii casnici? În principiu, așa cum se prezintă astăzi proiectul de lege privind această liberalizare, nu ar trebui să însemne nimic. Sunt însă necesare câteva precizări asupra formării prețului la consumatorii casnici.
În prezentă, prețul de furnizare la consumatorii casnici care nu și-au schimbat în mod voluntar furnizorul este reglementat de stat. În acest preț practicat de furnizorii tradiționali (Engie Romania SA sau E.ON Energie Romania SA) este inclus un preț de achiziție tot reglementat, practicat între furnizori și producătorii interni de gaze naturale. Reglementând prețul de achiziție și prețul de furnizare la consumatorii casnici, statul reglementează astfel și marja furnizorilor.
Schimbarea prevăzută de la 1 aprilie este liberalizarea prețului de achiziție în condițiile păstrării fixe a prețului final de furnizare. Întrucât producătorii interni au dorința de a crește prețul de vânzare a gazului, furnizorii ar putea ajunge în situația de a vinde în pierdere gazul natural către consumatorii casnici. Din acest motiv, zilele acestea se poartă discuții între furnizorii de gaz natural, pe de-o parte, și ANRE pe de altă parte, fie în sensul păstrării reglementate a achiziției de gaz natural de la producători, fie în sensul liberalizării prețului final de furnizare. În această din urmă variantă, prețul gazului la consumatorii casnici are șanse (mari) să crească. Rămâne de văzut ce va decide în cele din urmă ANRE, instituție preocupată printre altele de o anumită protecție socială prin mecanismul reglementării prețurilor de furnizare gaz natural și energie electrică. În orice caz, angajamentele asumate de România prevăd în cele din urmă și liberalizarea prețului final de furnizare gaz natural, însă aceasta este programată pentru anul 2021.ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Nicușor Dan a semnat pentru defrișarea unui parc din inima Capitalei. Au fost răpuși de drujbe zeci de copaci

Teren intravilan de 3500 de metri aproape de malul lacului Buftea, în satul Mănăstirea, comuna Crevedia, la preț de apartament - Un loc ideal de mutat la casă pentru tine sau pentru mai mulți prieteni cât și o oportunitate de afaceri. VÂNZARE DIRECTĂ

Care sancțiuni? Rubla rusească a ajuns cea mai performantă monedă din lume, depășind dolarul, coroana suedeză, francul elvețian și aurul
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)