ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarul Rompetrol, instrumentat de DIICOT, scoate la suprafață detalii de-a dreptul incredibile. Conform unor informații obținute de Hotnews, pe lista celor care vor fi urmăriți penal pentru privatizarea Petromidia se află guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, atunci șef al Guvernului. 

Conform sursei citate, "Guvernul României și Fondul Proprietății Statului, în loc să acționeze în interesul statului român, în conformitate cu obligațiile constituționale și legale, au acționat exclusiv în interesul lui Patriciu Dan Costache". Momentan, Isărescu nu are nicio calitate în acest dosar.

Procurorii cercetează două aspecte ale complexului dosar Rompetrol: privatizarea și ștergerea datoriilor către stat.

Procurorii detaliază modul în care Petromidia a ajuns în posesia firmelor controlate de Dinu Patriciu, la sfârșitul anilor 1990. 
  
Astfel, "grupul infracțional organizat" de Dinu Patriciu, Sorin Marin, George Philip Sthephenson și  Collin Hart Richard a fost interesat încă din anul 1996 de obținerea controlului asupra Rafinăriei Petromidia SA, sens în care, la nivelul acestui an, "au achiziționat caietul de sarcini prin firma Petromidia Incorporated din SUA, reprezentată de Roșca Sorin Stănescu, care a și fost desemnată câștigatoare de către Comisia de Negociere din cadrul Fondului Proprietății de Stat". 
  
Procurorii au constatat însă că "în SUA firma Petromidia Incorporated nu se regăsea printre societățile înregistrate pe teritoriul acestui stat iar instiutia care a emis scrisoarea de garanție bancară în favoarea acestui era urmărită în justiție pentru activități frauduloase". 
  
Din aceste cauze, Fondul Proprietății de Stat a renunțat la încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu această firmă. 
  
 În vederea privatizării "Petromidia", Guvernul Radu Vasile a adoptat OUG 64/1998 care prevedea vânzarea unui "pachet de acțiuni reprezentând 65,323% din capitalul social", cu acordarea unor facilități la plată prețului acțiunilor și la plata unor datorii bugetare.