ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că preţurile la alimente nu vor creşte în perioada următoare, în ciuda secetei prelungite şi a scăderii producţiei agricole.
 
El îi contrazice astfel pe producători, care au anunţat că lipsa ploii le-a provocat până în prezent pierderi de peste 2 miliarde de euro şi că în scurt timp alimentele vor deveni mai scumpe.
 
"La grâu nu se văd scăderi (de producţie, n.r.), un impact negativ nu se vede deloc. La porumb, floarea-soarelui şi la cartofi sunt scăderi substanţiale. Nu vedem, pe baza acestor date, un impact asupra României. (...) Sunt stocuri mari in lume de cereale, deci în condiţii de macrostabilitate, impactul asupra preţurilor agroalimentare nu credem că va fi major, cu toate că seceta va afecta producţiile de toamnă", a declarat Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă ţinută la BNR.

Aproape un sfert dintre culturile din acest an sunt compromise. Zone întregi din Moldova sunt aproape pierdute, dar nici Dobrogea, sud-vestul şi nord-vestul României nu o duc mai bine. Toţi ochii agricultorilor sunt îndreptaţi acum către Guvern pentru un sprijin financiar, fie el de orice fel, însă ajutoarele se pare că vin doar către culturile mici. Preşedintele Ligii agriculturilor - LAPAR -, Laurenţiu Baciu, a declarat că seceta din acest an va mări cu siguranţă preţul produselor româneşti în perioada următoare pentru că producătorii agricoli au făcut investiţii ce nu vor mai fi recuperate. La porumb situaţia este cea mai gravă, însă şi culturile de soia, grâu, rapiţă sau de floarea-soarelui sunt prejudiciate de lipsa ploilor sau irigaţiilor.

"Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, până în prezent se înregistrează pierderi de peste 2 miliarde euro, urmând ca suma să crească pe măsură ce temperaturile rămân foarte ridicate şi fără precipitaţii. Când spun 2 miliarde de euro este vorba de investiţii deja făcute care nu se mai recuperează. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut dacă recoltam producţia", a spus Baciu pentru Mediafax. Conform acestuia, cea mai afectată zonă este Moldova, unde nu a mai plouat din aprilie.
 
"Seceta s-a comportat diferit, în funcţie de zonă, cea mai afectată fiind zona Moldovei, unde nu a mai plouat din luna aprilie, iar de atunci aici s-a instalat seceta, iar majoritatea culturilor sunt în pericol. Alte zone afectate sunt sud-vestul Banatului, vestul şi estul ţării, în special în judeţul Constanţa. Cea mai afectată este cultura porumbului, începând de la 30-50% până la 100%. În Moldova sunt suprafeţe imense afectate 100%", a declarat Baciu. Acesta a ţinut să spună că în perioada următoare se vor scumpi cu siguranţă fructele, legumele şi cerealele, ca efect al secetei şi unor taxe noi introduse de Ministerul Mediului, potrivit cotidianul.ro.