ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși are printre cele mai mici salarii din UE, depășind doar Bulgaria, România ocupă un loc fruntaș, al optulea, în ceea ce privește taxele pe muncă. 

Calculele Institutului Molinari, citate de capital.ro,  arată că "România are a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaților din UE, după Franța, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia și Italia, deși are al doilea cel mai mic salariu mediu, surclasând doar Bulgaria”. 

În vreme ce salariul complet anual, cu toate taxele angajatului și ale angajatorului din România (de 7.157 euro) este cu 1.248 euro mai mare decât în Bulgaria, salariul în mâna pe care îl primește angajatul român (de 3.758 euro) este cu doar 50 de euro peste cel al unui bulgar. 

Bulgaria cu 37% nu deține, însă, primul loc la cea mai scăzută povara fiscală pentru angajați. Cele mai mici rate sunt în Cipru (23%) și Malta (29%), urmate de Marea Britanie care aplică o rată cu puțin peste 35%. Fiscalitatea aplicată în România veniturilor salariale este de 47%.
 
În acest fel, povara fiscală este mutată de pe umerii companiilor din România (impozit pe profit de numai 16%, impozit pe dividende de 5% în prezent) pe cei ai angajaților.