ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Traian Băsescu a intrat în direct luni într-o emisiune de la B1 TV în care era invitat avocatul Gheorghe Piperea și a ținut să facă niște precizări în legătură cu cuantumul sumei împrumutate în 2009 de la FMI. Cea mai importantă e că n-au fost 20 de miliarde de euro, ci numai 16.

Dincolo de jignirile reciproce (avocatul Piperea "bate câmpii”, "nu se pricep avocații la economie”-la care s-a replicat cu "de când se pricep marinarii?”, "tăceți și ascultați poate mai învățați câte ceva”, etc), fostul președinte a făcut câteva precizări interesante, precum detaliul că de fapt nu s-au împrumutat 20 de miliarde euro ci semnificativ mai puțin, doar 16 miliarde, pentru că s-a considerat că e o sumă suficientă care să acopere și deficitul bugetar și stabilizarea cursului, etc. Cu toate astea, deși declarațiile veneau pe cale oficială, la cel mai înalt nivel de autoritate și informare, n-am văzut azi nicio poziție oficială din partea BNR care să confirme sau să infirme cele spuse de Traian Băsescu. 

Piperea a subliniat ulterior pe blog lucrurile de maximă gravitate scoase în evidență de Băsescu.
"În afară de niște jigniri nedemne pentru un fost președinte, Băsescu a spus trei lucruri extrem se grave :
-împrumutul real a fost de 16 miliarde euro și nu de 20 de miliarde; 
-o parte din bani au fost folosiți pentru acoperirea necesarului de plăți de pensii și salarii ale bugetarilor, restul pentru stabilizarea cursului; deci, nu a fost o simplă centură de siguranță, cum ne asigura Băsescu în 2009, ci o refinanțare a bugetului, care era în situație dificilă; iar un curs care ajunge de la 3,6 lei/euro în oct 2008, la 4,5 lei/euro în prezent nu e un curs stabil decât pentru optimiști;
-"urmează prăbușirea, l-am avertizat pe Cioloș"; dacă are dreptate Băsescu, înseamnă că urmează un nou împrumut de la FMI și un nou set de măsuri de austeritate; să sperăm că ex-președintele exagerează și bravează; nu ar fi rău să știm, totuși, cum stăm, de la vocile oficiale ale Guvernului; nu de alta, dar măsurile de austeritate ne vizează pe noi, nu și entitățile generatoare ale crizei cu repetiție (și care sunt prea mari că să fie lăsate să falimenteze) și nici pe managerii lor milionari”, notează avocatul.