ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL Nini Săpunaru, unul dintre inițiatorii legii privind comercializarea produselor românești în supermarketuri, a declarat după promulgarea legii, că nu a văzut câine plecat de la măcelărie, pentru că profiturile marilor lanțuri comerciale sunt foarte mari în România și, în plus, prețurile sunt la nivelul cel mai mare.

”Legea în ansamblu intră în vigoare la trei zile de la promulgare, deci în ceea ce privește taxele de listare, interzicerea înțelegerilor de prețuri și celelalte comisioane ascunse pe care magazinele le percepeau de la producătpri și fermireri, vor dispărea”, a spus deputatul PNL, președinte al comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

El a precizat că rămâne în suspensie aerticolul care prevede ca 51% din produsele proaspete să provină din lanțul scurt de aprovizionare, prin acestea înțelegându-se lapte și produse lactate, pâine, carne proaspătă, legume, fructe și ouă.

Nini Săpunaru a mai spus că, la două luni de la promulgare, Guvernul este obligat să emită norme de aplicare a legii și, după acest moment, încep discuțiile în consilii consultative, între comercianții români și străini, împreună cu producătorii autohtoni și fermieri, astfel încât să se stabilească problemele de aplicare a legii.

”Nu trebuie să se îngrijoreze nimeni că dispare marfa de la raft, dacă consumatorul va dori roșii din Turcia, se vor aproviziona cu roșii din Turcia, și mai puține din România, dacă omul nu dorește. Dar haideți să vedem. Fermierii m-au anunțat că sunt deja mai multe lanțuri comerciale (...) care au făcut opt întâlniri regionale cu fermierii și i-au anunțat că sunt de acord să semneze contracte și să se aprovizioneze”, a mai declarat Nini Săpunaru.

Referitor la zvonurile privind retragerea de pe piață a unor supermarketuri și creșterea prețurilor, după adoptarea legii, Săpunaru a spus: ”Acestea sunt povești, prețurile sunt crescute la maximum în România. Ca să citez un clasic în viață, nu am văzut câine plecat de la măcelărie”.

El a adăugat: ”Nu pleacă nimeni, pentru că au venituri atât de mari în România, încât nu vor pleca niciodată. Ce vreți să vă spun, că intră 875.000 de tone de pâine congelată, în fiecare an, în România? Ca să vă dați seama, 25 de camioane, TIR-uri mari în fiecare zi, lăsate de la Dumnezeu cu pâine congelată. Când mâncați pâinea aia caldă, și produsele de patiserie, de la toate rețelele, toată este pâine congelată, adusă din afara României. Nici pe asta nu mai putem să o producem?”.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care marile magazine sunt obligate să comercializeze produse provenite din plan local în proporție de 51%, criticată de reprezentanții retailerilor și ai patronatelor, și care prevede și interdicția comercianților de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft.