Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 67.000 de persoane angajate în regim de muncă temporară în 2015, față de 30.000 de persoane în 2010, arată un studiu recent al Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT).
Potrivit comunicatului asociației, membrii ARAMT derulează circa 70% din activitățile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri de 270 de milioane de euro, se arată în studiu. Aceasta reprezintă o creștere cu peste 50% față de anul 2010, momentul înființării asociației.
„Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajați temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluție economică și de carieră, care răspunde nevoii ocupaționale, atât a angajatorilor cât și a forței de muncă. Rămâne în continuare loc pentru o creștere susținută a pieței de muncă temporară, rată de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%", a declarat Cristina Săvuică, președinte ARAMT.
Munca în regim temporar este mai răspândită în producție (58%) și servicii (27%) indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupă 3 procente din piața de muncă temporară, construcțiile — 1%, iar alte domenii — 11 %. Durata medie a misiunilor a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiția angajaților temporari în funcție de vârstă s-a menținut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%). S-a înregistrat, de asemenea, și o creștere de peste 4% a ponderii angajaților de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% dintre contractele oferite.
Studiul arată că ultimii ani au inversat tendința angajamentelor în funcție de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% dintre angajații temporari (față de 51% în 2010). O schimbare calitativă s-a produs în ceea ce privește nivelul de studii: dacă în 2010 majoritatea celor angajați temporar în România (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, în prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajați fiind absolvenți de facultate, lor adăugându-li-se alte 12 procente reprezentând studenți. Doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificați și necalificați), 35% fiind absolvenți de liceu sau școli profesionale.
Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajații temporari provin din rândul șomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioadă determinată, 12% cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenți, iar 14% au mai fost angajați temporar.
„În total, în cursul anului trecut la nivelul Asociației au fost investiți peste 170.000 euro pentru programe de training al angajaților temporar, o creștere de cinci ori mai mare față de cei aproximativ 32.000 euro investiți în 2010. Este însă nevoie în continuare de un parteneriat public-privat eficient, de politici economice coerente de încurajare a mobilității forței de muncă; de facilități fiscale pentru relocare, training și investiții ale angajatorului în pregătirea profesională a angajatului; de programe de reconversie profesională conforme cu nevoile pieței, precum și de o restructurare a sistemul de clasificare ocupațională. În acest sens, ARAMT a fost și rămâne un partener de dialog constructiv între autoritățile de reglementare, mediul de afaceri și partenerii sociali", a adăugat Cristina Săvuică.
Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară.
Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT) este o organizație non-profit, înființată în luna iunie 2010. Cele 16 companii, agenți de muncă temporară autorizați care fac parte din ARAMT sunt în ordine alfabetică: Adecco România, ADHR România, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Humangest, IHM Total Consult, Lugera, Manita Group, ManpowerGroup România, Maritime Solutions, PRO-HR, Professional, Temps, Quanta România și Work Support Agency.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?

De ce cade leul și cresc dobânzile. Statul Român este sub atacul Sistemului Financiar Globalist

George Simion, la conferința Romanian Business Leaders: ”Ca să evităm falimentul trebuie să scăpăm de paraziții din administrația locală și centrală” - VIDEO

George Simion răspunde la manifestul oligarhului Dan Șucu: Ca viitor Președinte al României, țin să afirm limpede că România nu se va abate de la parcursul său european și atlantic

George Simion, față în față cu oamenii de afaceri, la CCIR. Liderul AUR și-a prezentat diploma de BAC și a vorbit despre cercetarea românească. Un ambasador se implică în alegeri! Nicușor Dan nu s-a prezentat

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)