O decizie a Comisiei Europene ar putea arunca marele Combinat Oltchim de la Râmnicu Vâlcea spre faliment, scrie România Liberă în ediția de azi.

Mai precis, este vorba despre o hotărâre conform căreia, Oltchim trebuie să restituie statului român un ajutor de stat în valoare de 335 de milioane de euro, plus dobânzi.

„Comisia a concluzionat că finanțarea publică acordată de România societății Oltchim, de aproximativ 335 de milioane de euro, plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperată de România de la Oltchim SA”, informează societatea într-un raport adresat Bursei de Valori București.

Organizatorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, spune că va contesta decizia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Noi urmează să facem o contestație la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva acestei decizii, pe care o considerăm nelegală și neîntemeiată. Sper să facă același lucru și statul român. Mie mi se pare că este și un pic la limita eticii să sancționeze acest debitor, care este în insolvență, pentru fapte anterioare insolvenței”, a declarat Piperea pentru România Liberă.

Ce se va întâmpla în continuare? „Judecătorul sindic trebuie să stabilească ordinea de creditare în încasarea acestor sume, iar noi vom reface tabelul creditorilor. Apoi, vom finaliza planul de reorganizare, care acum vorbește despre lichidarea celorlalte active ce se află la Pitești”, a mai explicat Piperea.

Mai apoi, în funcție de prioritatea din tabloul creditorilor, urmează să se achite din această sumă sau nu. „Ceea ce nu se achită, indiferent de dobânzi sau penalități, se șterge, pentru că acesta este efectul falimentului", a continuat expertul.

Una dintre soluțiile propuse pentru Oltchim ar fi transformarea platformei în parc tehnologic, dar nimic nu este cert. În prezent, mai sunt doar 177 de angajați la Oltchim, după ce s-a renunțat la aproape 1700. În 2015, Oltchim avea 2.200 de salariați. 10.000 de angajați avea combinatul în perioada sa de glorie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews