Operatorii economici care au sediu în blocuri de locuințe și nu respectă vecinătatea sau își schimbă domeniul de activitate fără acordul locatarilor s-ar putea vedea lipsiți de avizul de funcționare și chiar suspendați din activitate, prevede o inițiativă legislativă depusă la Camera Deputaților de Matei Dobrovie (P.N.L.). 

Acesta a depus o inițiativă de modificare și completare a Legii nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, care urmărește să responsabilizeze operatorii economici din imobilele cu destinația de locuințe în legătură cu modul în care își desfășoară activitatea și să ofere o serie de garanții suplimentare locatarilor. 

„Mai multe asociații de proprietari și cetățeni nemulțumiți mi-au sesizat probleme legate de tulburarea liniștii lor în apartamente din cauza zgomotului provocat de operatorii economici care își desfășoară activitatea în blocuri cu destinația de locuințe. Acest factor perturbator afectează calitatea vieții cetățenilor, astfel încât se impune o soluție legislativă”, a explicat deputatul liberal Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative.

Prezenta propunere urmărește să introducă o serie de modificări cu scopul de a proteja vecinii de eventualele încălcări ale drepturilor lor și de a asigura confortul în propriul spațiu de locuit. Astfel, principalele schimbări legislative au în vedere: 

*instituirea obligației de solicitare a unui nou aviz scris al comitetului executiv, respectiv a unui nou acord scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați, în cazul în care într-un spațiu amplasat într-o clădire cu destinația de locuințe se desfășura inițial o anumită activitate economică, iar ulterior în același spațiu se dorește desfășurarea unei alte activități economice, cu un alt obiect principal de activitate; 

*introducerea posibilității de retragere a avizulului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectați, necesare pentru schimbarea destinației unui spațiu și pentru funcționarea unui operator economic în acel bloc; 

*introducerea posibilității de suspendare sau, dacă este cazul, de încetare a activității operatorilor economici care își desfășoară activitatea în astfel de clădiri, în cazul în care comitetul executiv își retrage avizul scris dat sau dacă proprietarii direct afectați cu care se învecinează pe plan orizontal și vertical își retrag acordul dat în prealabil, din cauza încălcării, în mod repetat, a drepturilor lor prin desfășurarea activității operatorului economic respectiv sau a tulburării liniștii publice.

Totodată, inițiativa precizează și condițiile pe care retragerea avizulului sau a acordului trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi abuzivă, procedura de retragere, precum și mijloacele de probă utilizate pentru a dovedi temeinicia tulburării și a încălcării drepturilor locatarilor, pentru a evita orice intervenție arbitrară asupra activității operatorului economic, motivată de reaua-credință a locatarilor, reticența sau hipersensibilitatea acestora la zgomot. Astfel, retragerea avizulului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectați, trebuie să fie întemeiată și se va face în baza proceselor verbale de constatare a contravenției sau a copiilor acestora, eliberate de agenții constatatori chemați la locul tulburării, precum și a oricăror alte mijloace legale de probă care dovedesc tulburarea.

„Orice persoană fizică sau juridică își poate exercita liber drepturile acordate de lege, dar fără a leza drepturile și libertățile celorlalți cetățeni prin modul în care aceasta își desfășoară activitatea. Totodată, un operator economic trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a nu produce un disconfort locatarilor, pentru a nu tulbura liniștea publică și a nu deranja vecinii”, a concluzionat Matei Dobrovie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews