ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii români nu sunt singurii care au de gând să revoluționeze Codul rutier. În Canada șoferii pot fi amendați chiar dacă își blochează propria alee de acces, iar în Africa, animalele sunt cele care au prioritate în intersecții.

Câini transportați în cuști speciale sau cu centuri de siguranță, amenzi mari dacă nu aveți sonerie la bicicletă, suspendarea permisului dacă abuzați de claxon. Sunt doar câteva dintre proiectele îndrăznețe ale aleșilor, care vor să completeze codul rutier cu reguli noi.

O propunere legislativă i-ar putea obliga pe șoferi să își transporte animalele de companie în cuști speciale atunci când le plimbă cu autoturismul.

„Scopul cuștii sau centurii de siguranță pentru cațel este dublu. O dată protejează animalul, apoi șoferul sau pasagerul”, spune Robert Caraman, instructor dresaj.

O altă propunere de completare a Codului rutier din România îi vizează pe cei care folosesc claxonul mai des decât ar trebui. În cazul claxonatului excesiv, propunerea spune că șoferul și-ar putea pierde permisul de conducere. Problema vine însă atunci când agentul rutier ar putea fi obligat în instanță să demosntreze de câte ori a claxonat șoferul și care a fost motivul.

Grele ar fi pedepsele și în cazul bicicliștilor prinși că pedalează fără sonerie. Amenda propusă de parlamentari e de o mie de lei. Mai mult decât plătește acum un șofer care nu semnalizează schimbarea direcției de mers, de exemplu. În toate aceste cazuri inițiatorii proiectelor se scuză și spun că au o procedură clară de respectat: întâi se gândește legea, abia apoi se cere și părerea celor abilitați să o aplice.

Toate proiectele enumerate anterior vor fi discutate începând de mâine în Parlament, potrivit digi24.ro.