ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca să își curețe trecutul, șoferii trebuie să achite din buzunarul propriu despăgubirea care, altfel, ar fi fost plătită de compania de asigurări.

În cazul unor accidente minore, pentru șofer este mai profitabil să plătească reparațiile decât să plătească pentru o perioadă lungă de timp o asigurare mai scumpă. Aceasta este una dintre propunerile înaintate de ASF pentru legea asigurărilor RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să grăbeacă și achitarea daunelor de către companiile de asigurări. Cele care vor întârzia ar urma să plătească dobânzi de penalizare.

ASF cere ca legea polițelor RCA, aflată în dezbatere în Parlament, să stabilească și reguli noi pentru acordarea despăgubirilor de către firmele de asigurări. Acestea ar urma să aibă un termen limită.

„Despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii și cuantificării daunei”, susține Marius Vorniceanu, vicepreședinte ASF, citat de digi24.ro.

În caz contrar, asigurătorii sunt penalizați. Dacă legea este aprobată, vor plăti o dobândă de 30% peste indicele ROBOR pentru fiecare zi de întârziere a despăgubirilor.

O altă noutate este că șoferii implicați fără vreo vină în accidente vor putea să opteze pentru încasarea despăgubirii direct de la asigurătorul la care au polița RCA. Acum, decontarea reparațiilor se face doar în baza asigurării celui care a provocat accidentul și sunt dese cazurile în care nevinovații ajung la mâna unor societății rău-platnice.

Șoferii vor putea să plătească în rate asigurarea, însă doar dacă încheie polița pe un an. Potrivit studiilor de pe piața asigurărilor, România este țara cu cea mai mare creștere a tarifelor RCA din regiune.