ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a terminat anul 2017 cu un profit net de 2,489 miliarde lei, de 2,4 ori mai mare față de cel înregistrat în 2016, după ce, ca urmare a evoluției favorabile a cotațiilor internaționale la petrol, a reușit să-și vândă țițeiul din producția proprie la un preț în creștere cu 29% față de anul anterior, de 45,77 dolari/baril, iar cheltuielile de producție și cele cu amortizarea au scăzut.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01% iar Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom. 

Privatizarea Petrom a fost „vedeta” guvernării lui Adrian Năstase. Acesta a reușit „performanța” de a vinde cea mai mare companie românească unei companii mai mici, OMV.

„Cine controlează Petrom, controlează economia, controlează și politica”. Cuvintele îi aparțin fostului premier Adrian Năstase și au fost rostite pe 23 iulie 2004, la doar câteva ore după ce la Palatul Victoria statul român și-a pus semnătura pe cel mai important contract de privatizare pe care avea să-l facă vreodată.