ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pretențiile companiei canadiene Gabriel Resources, care a apelat la arbitraj împotriva României, solicitând daune de patru miliarde de dolari, au atras atenția britanicilor de la The Independent.

Cotidianul a publicat un articol pe această temă, în  timp ce Centrul Canadian pentru Politici Alternative (Canadian Centre for Policy Alternatives – CCPA) a prezentat miercuri un raport în care acuză corporațiile canadiene că abuzează de tratatele de investiții cu clauze ISDS, raportul făcând trimitere directă la Gabriel Resources și Roșia Montană, informează siteul Româniacurată.

”Atunci când a îndrăznit să oprească o mină de aur, Guvernul României s-a trezit în fața unui uriaș proces intentat de un gigant minier corporatist într-un ”tribunal” secret. Cazul nu are vreun sens, dar corporația susține că vrea să obțină ”compensații” de 4 miliarde de dolari, adică jumătate din bugetul anual al sănătății publice din România”, se arată în The Independent, care mai scrie că și Marea Britanie s-ar putea trezi într-o situația asemănătoare dacă Uniunea Europeană ar semna tratatul comercial cu SUA. "Probabil că pentru România este groaznic să fie prinsă într-un asemenea asalt corporatist. Totuşi, dacă analizăm cazul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) – controversatul acord comercial între SUA şi UE – putem spune că situaţia s-ar putea repeta în Marea Britanie. De ce devin guvernele "majoretele” acestor procese "corporatiste”?”, notează sursa citată.

”Ce se întâmplă în România este un semn înspăimântător de ce se poate întâmpla în cazul în care TTIP este semnat. Vampirii corporatişti vor sânge şi nu se vor potoli până când nu vor seca statul suveran de banii săi şi nu va distruge mari suprafeţe ale acestuia. Gigantul minier Gabriel Resources a dorit iniţial să dezvolte o mină uriaşă în munţi. Există temeri potrivit cărora exploatarea ar lăsa în urmă deşeuri toxice, care conţin apă murdară şi cianură. În 2014, un document critic de mediu, care solicita continuarea proiectului a fost anulat de justiţia română. Sub incidenţa protestelor masive din țară și diaspora, Parlamentul a decis să resăingă legea care ar fi permis continuarea proiectului.

”Gabriel Resources a recunoscut recent că nu mai speră să construiască mina de aur în România. Dar, în acelaşi timp, a depus o cerere de arbitraj la Banca Mondială, cerând despăgubiri pentru tot aurul și argintul pe care nu l-a putut extrage. (…) Asta s-ar întâmpla şi în cazul în care TTIP ar fi adoptat pentru întreaga Europă.  Prin mecanismul de soluționare a litigiilor dintre investitor și stat (ISDS), corporaţiile străine vor avea acces la un sistem de arbitraj secret și pot da în judecată guvernele pe motiv că le-ar ”afecta” profiturile. (…) Rolul pe care instanțele corporatiste îl vor juca dacă TTIP va fi adoptat s-a dovedit a fi aspectul cel mai controversat al negocierilor (dintre SUA și UE – n.r.). 97% dintre respondenții la un sondaj în UE au respins ideea.

Negocierile privind TTIP vor intra la anul într-o fază critică, pe măsură ce interesele companiilor sunt tot mai mari şi valul de opoziție publică este în creştere. Cel mai probabil, vor acuza guvernul britanic şi vor cere sume uriaşe de bani. Şi acest lucru nu ar fi benefic pentru democraţie”, scriu englezii.
 
Pentru a citi mai multe, faceți click aici.