ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, susține că pentru mai bine de 2 milioane de angajați din mediul privat nu au fost încă înregistrate acte adiționale privind majorarea salariilor brute astfel încât să fie inclusă trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte, salariile acestora vor scădea. Reprezentantul BNS mai spune că organizația sindicală va oferi asistență juridică oricărui salariat care va dori să se îndrepte, în instanță, împotriva angajatorului.

„Cred că știrea momentului ar trebui să fie cu totul și cu totul alta. Aseară, în declarația telefonică pe care a făcut-o, ministrul Muncii, doamna Vasilescu, comunica următorul lucru: la 1 februarie, în Revisal se modificaseră prin acte adiționale, în conformitate cu prevederile Ordonanței 79, cea care face trimitere la mutarea contribuțiilor de la angajator în brutul angajatului, doar 48% din contractele individuale de muncă înregistrate pe teritoriul României. În traducere liberă, asta înseamnă că, astăzi, avem peste 2 milioane de salariați din mediul economic concurențial pentru care angajatorii nu au făcut, prin acte adiționale, această majorare a salariului brut de încadrare. Pe cale de consecință, avem peste 2 milioane de indivizi ale căror salarii nete vor fi afectate începând cu luna ianuarie 2018”, a declarat Dumitru Costin, pentru Digi24.

Liderul de sindicat amintește și că BNS a atras atenția, în cursul anului 2017, că „nu există o soluție juridică în baza căreia, printr-un act normativ, Guvernul și Parlamentul să oblige angajatorii să crească salariile brute ale angajaților”.

În opinia acestuia, angajatorii care nu și-au chemat angajații, până la 1 februarie, pentru a încheia actele adiționale aferente, „nu au mare interes din protejarea drepturilor salariale ale propriilor angajați”.

„Dacă nu au făcut-o până acuma, nu o vor face nici de acum încolo”, a mai spus liderul BNS.

Printr-o Hotărâre de Guvern adoptată la mijlocul lunii decembrie 2017, Guvernul PSD-ALDE a decis că angajatorii vor putea transmite orice modificare a salariului de bază brut în Revisal până la 31 martie 2018, în contextul mutării CAS și CASS la angajat.