ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, lege pe care anterior șeful statului a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare.

Camera Deputaților a adoptat, pe 25 octombrie, în calitate de for decizional, reexaminarea la legea cashback, care obliga comercianții să elibereze clienților, la cerere, numerar în valoare de cel mult 200 de lei, fiind eliminată această obligativitate și clarificate alte aspecte ale proiectului, potrivit Economica.net.

Șeful statului a trimis Parlamentului în iunie, spre reexaminare, Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Legea lărgește sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit, pe de o parte, iar pe de altă parte, reglementează cadrul juridic pentru acordarea de către comercianți, la terminalele de plată, la cererea clientului, de avansuri în numerar, care nu pot depăși o sumă fixă stabilită, în combinație cu plata aferentă bunurilor și/sau serviciilor achiziționate.

Parlamentul a acceptat solicitările președintelui și a eliminat obligativitatea ca acei comercianți care au o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro pe an să elibereze cash, la cerere, clienților, textul fiind modificat astfel încât eliberarea să se facă la discreția comerciantului.

Astfel, în actuala formă, comercianții "oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei legi". Ei trebuie să afișeze în loc vizibil un semn aparte, precum și costurile tranzacțiilor.

În această categorie intră și operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe și amenzi, care vor fi obligate prin această lege să instaleze POS-uri.

Proiectul a fost inițiat de către deputatul UDMR Zsolt Molnar și contrasemnat de alți 31 de parlamentari PSD, PNL și UDMR.

Legea cash-back-ului va impulsiona dezvoltarea infrastructurii de terminale de plată la comercianți (POS-uri), cu precădere în mediul rural, iar cei care implementează POS-uri și serviciul de retragere de numerar oferit clienților nu vor avea niciun cost asociat, acesta fiind suportat de băncile acceptatoare, a declarat în 16 mai directorul general al MasterCard România, Cosmin Vladimirescu, care a precizat că operatorul de carduri poate oferi o derogare a acestor costuri până la finalul anului.

Legea prevede posibilitatea retragerii banilor de la comercianți în sistem de bancomat, în sumă de maxim 200 de lei, reprezentând un avantaj pentru persoanele din mediul rural, unde rețeaua de bancomate (ATM-uri) nu este prea dezvoltată.

În Comisiile de specialitate din Camera Deputaților a fost adoptat și un amendament la lege care prevede scăderea pragului cifrei de afaceri de la care implementarea plății cu cardul devine obligatorie pentru comercianți, de la 100.000 de euro pe an, la 10.000 de euro anual, astfel încât numărul POS-urilor va crește.