Autoritățile ucrainene plătesc un preț cu 26,66% mai mare pentru gazele pe care le importă din Uniunea Europeană, decât ar fi trebuit să achite dacă s-ar fi aprovizionat în contnuare din Rusia, informează Profit.ro

Potrivit CEO-ului Naftogaz, Andriy Koboliev, compania de gaze monopolistă de stat din Ucraina, Kievul acceptă să plătească acest preț al independenței energetice. 

Deși admite că i-ar plăcea ca prețul să fie mai mic, Koboliev se declară „foarte mulțumit” de prețul obșinut de la furnizorii din UE, precizând că Naftigaz nu va mai cumpăra gaze din Rusia, indiferent de preț.

Prețul gazului de pe piața europeană a crescut cu peste 80% față de nivelul minim al ultimilor șase ani.

Ucraina preferă să cumpere gaz mai scump de pe piața europeană și din cauza procesului cu Gazprom de la Curtea de arbitraj din Stockholm, pe tema prețurilor practicate în trecut.

Astfel, autoritățile de la Kiev se tem că ar transmite un semnal ambiguu Curții de arbitraj dacă, în timp ce acuză Gazprom pentru practicarea unor prețuri de monopol în trecut, ar cumpăra în prezent gaz tot de la compania rusă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews