ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile ucrainene plătesc un preț cu 26,66% mai mare pentru gazele pe care le importă din Uniunea Europeană, decât ar fi trebuit să achite dacă s-ar fi aprovizionat în contnuare din Rusia, informează Profit.ro

Potrivit CEO-ului Naftogaz, Andriy Koboliev, compania de gaze monopolistă de stat din Ucraina, Kievul acceptă să plătească acest preț al independenței energetice. 

Deși admite că i-ar plăcea ca prețul să fie mai mic, Koboliev se declară „foarte mulțumit” de prețul obșinut de la furnizorii din UE, precizând că Naftigaz nu va mai cumpăra gaze din Rusia, indiferent de preț.

Prețul gazului de pe piața europeană a crescut cu peste 80% față de nivelul minim al ultimilor șase ani.

Ucraina preferă să cumpere gaz mai scump de pe piața europeană și din cauza procesului cu Gazprom de la Curtea de arbitraj din Stockholm, pe tema prețurilor practicate în trecut.

Astfel, autoritățile de la Kiev se tem că ar transmite un semnal ambiguu Curții de arbitraj dacă, în timp ce acuză Gazprom pentru practicarea unor prețuri de monopol în trecut, ar cumpăra în prezent gaz tot de la compania rusă.