ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețurile diverselor sortimente de petrol produs în America de Nord au scăzut cu peste 100% la bursele de mărfuri luni, 20 aprilie, cotația sortimentului de referință West Texas Intermediate ajungând la un minim de -40USD per baril (minus 40 USD). Contractele futures cu livrare în luna mai au fost închise la prețul de -37 USD/baril. Este pentru prima dată în istorie când producătorul se arată, teoretic, dispus să plătească celui dispus să preia produsele.

Acest eveniment fără precedent în istoria cotațiilor bursiere a fost determinat de lipsa de cerere, pe măsură ce criza economică declanșată de pandemia de coronavirus a distrus nevoia de energie. De asemenea, evoluția prețurilor a fost determinată și de umplerea în mare parte a spațiilor de stocare cu petrol din întreaga lume. 

Îngrijorarea a fost amplificată de zvonul că acordul încheiat pe 12 aprilie între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și Rusia nu va fi suficient pentru a diminua uriașul surplus de petrol, dificil de consumat când o mare parte a economiei mondiale este blocată din cauza pandemiei.

Cifrele explică de ce: deși prin acordul mediat de președintele american Donald Trump, Arabia Saudită, Rusia și alți producători s-au angajat să reducă producția de petrol brut cu 9,7 milioane de barili pe zi, începând cu 1 mai, totuși analiști precum Bjornar Tornhaugen de la firma de consultanță Rystad Energy prognozează o scădere a cererii de 30 de milioane de barili per zi.

„Nu este suficient” pentru a evita creșterea rapidă a stocurilor, a declarat Tornhaugen pentru NY Times, ieri 20 aprilie.

Prețul va suferi modificări odată cu intrarea la tranzacționare a contractelor cu livrare în luna iunie 2020, însă impactul asupra industriei și bugetelor naționale va fi semnificativ. Producătorii de petrol și derivate din Statele Unite au nevoie de un preț de minim 40 USD/baril de țiței brut pentru a nu livra în pierdere; Arabia Saudită și-a construit bugetul de stat estimând un preț mediu al petrolului de 50 USD/baril, iar Federația Rusă poate suporta fără pierderi un preț de minim 22 USD/baril. Norvegia, cel mai important producător european de petrol, și-a văzut moneda națională la un minim istoric față de Euro, din același motiv.

Firma americană Halliburton, furnizor major de echipamente și servicii pentru companiile din energie, a lăsat încă de luni dimineață să se întrevadă pagubele pe care le va suferi industria energetică, atunci când a raportat o pierdere de 1 miliard de dolari în primul trimestru, comparativ cu profitul net de 152 milioane dolari, în aceeași perioadă a anului 2019.