ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețurile alimentelor au început să crească față de acum două luni, atunci când a intrat în vigoare măsura reducerii TVA-ului. 

Potrivit unei analize efectuate de Ziarul Financiar, unele rețele de magazine au aplicat deja majorări de prețuri chiar și de 30%.

Jurnaliștii au ajuns la această concluzie după ce au analizat informațiile disponibile pe site-urile magazinelor care vând și online. Indexul ia în calcul un coș cu 21 de produse, dar nu ia în considerare promoțiile sau fluctuațiile de preț.

Prețurile pentru lapte, carne de pui, salam și apă minerală au crescut cel mai mult. Creşteri de preţuri s-au mai înregistrat şi la muştar, chipsuri, cafea sau zahăr, ultimele două categorii fiind însă puternic influenţate de sezonalitate sau de preţurile de pe bursă.

„Preţurile acestea nu pornesc de la producători. N-am făcut majorări de preţ. Noi ca producători nu putem interveni în politica de vânzare a retailerilor, fiecare îşi pune preţurile pe care le doreşte", a afirmat un manager din industria alimentară.

Creșterea prețurilor vine după o perioadă în care magazinele au fost sub atenta supraveghere a mai multor instituții. Lipsa unui monitor al prețurilor face, însă, dificilă urmărirea modului în care se aplică reducerea de TVA.
 
Mai multe detalii pe ZF.ro.