ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O echipă de cercetători a câștigat un milion de euro de la Uniunea Europeană și va folosi banii pentru a îmbunătăți tehnologia 3D în industria auto.

Pulberea fină este așezată în imprimanta 3D și, cu un laser, este prelucrată. Durează cam două zile să producă o piesă de mărime medie. Adică jumătate din timpul de care e nevoie pentru aceeași operațiune cu ajutorul tehnologiei tradiționale, spun experții.

„În circa șase luni de zile vor fi primele piese auto. În următoarele două-trei luni vom selecta câteva studii de caz de la firme din România, pe urmă ne vom consulta și cu partenerii. Eu sper că în circa doi-trei ani vor fi primele piese printate direct în firme”, a spus prof. Nicolae Bâlc, directorul departamentului Ingineria Fabricației, potrivit digi24.ro.

Deocamdată, tehnologia e folosită la scară restrânsă, pentru că e foarte scumpă.Cercetătorii vor încerca să găsească soluții pentru ca procedeul să devină accesibil.

O imprimantă 3D pentru metal costă 400.000 de euro sau chiar mai mult, în funcție de tehnologia folosită. Nici materia primă nu este tocmai ieftină. Un kilogram de pudră de titan costă 600 de euro. Milionul de euro câștigat de clujeni va fi folosit în următorii trei ani pentru a dezvolta tehnologia în România.

În ultimii ani, tot cu ajutorul tehnologiei 3D, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au fost create un monopost de Formula 1 și zeci de proteze medicale.