ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, când Uniunea Europeană funcționează după principiul "scapă cine poate”, România se trezește năucită, în plină pandemie, că e pierdut de ani buni peste un sfert din medici si asistente, că a pierdut aproape total industria farmaceutică, că și-a închis unicul producator de vaccinuri și  că nu produce suficiente alimente pentru a-și hrăni 
populația, scrie profesorul Petrișor Peiu, într-o analiză pentru Ziare.com.

Globalizarea, explică Petrișor Peiu, înseamnă containere cu mărfuri care circulă pe apă, în aer și pe tren sau biți care aleargă pe cabluri sau prin eter. Însă, subliniază profesorul Peiu, globalizarea excesiva înseamnă și punerea necontrolată în contact direct a unor populații și stiluri de viață extrem de diferite.

„Globalizarea excesivă le-a adus europenilor un virus înspăimântător tocmai din Wuhan, din mijlocul Chinei, generând o criză medicală și economică de proporții epice, iar europenii ne-au cadorisit și pe noi cu virusul terifiant. Astăzi, Uniunea Europeană funcționează după principiul "scapă cine poate", iar România se trezește năucită, în plină pandemie, că a pierdut de ani buni peste un sfert din medici și asistente, că a pierdut aproape total industria farmaceutică, că și-a închis unicul producător de vaccinuri, că nu produce suficiente alimente pentru a-și hrăni populatia și că "instituțiile" cu pensii speciale și cu salarii și mai speciale nu stiu să gestioneze întoarcerea acasă a zeci de mii de români care fug disperați din mijlocul epidemiei. S-a prăbușit lumea cunoscută într-o săptamână? Da, dar toate acestea erau previzibile. Și niciun conducător al Romaniei nu a facut nimic să îndrepte aceste lucruri”, scrie Petrișor Peiu.

Potrivit acestuia, confruntată cu o criză majoră, care o va da înapoi câțiva ani buni, Uniunea Europeană nici nu a încercat să își mimeze existența. 

„Toată răspunderea și toată decizia s-a mutat la nivelul statelor naționale, Comisia Europeana ascunzându-se sub pat în așteptarea trecerii pandemiei. Nimeni de la Bruxelles sau de la nenumaratele agenții plătite cu sume incredibil de mari nu a fost capabil să sesizeze furtuna care vine și să ia deciziile care ar fi oprit o criza de asemenea proporții. Comisarii și functionarii milionari nici măcar nu și-au pus problema să încerce ceva, au preferat să-și planifice linistiți nenumăratele și luxuriantele concedii în care își petrec timpul”, explică Petrișor Peiu.

Concluzia analistului?
„E vremea să ne trezim, dragi români, să ridicăm capul din noianul de minciuni în care ne-au îngropat politicienii ani de zile. Ne-au învățat că globalizarea e bună, pentru că pot să facă nemții comerț cu rușii și chinezii în numele nostru și pentru că pensionarii speciali din "elite" pot să-și facă selfie cu Marele Zid. Ne-au învățat că globalizarea e bună pentru că noi nu mai trebuie să croim măști medicinale sau să fabricam medicamente, ele vor veni toate din China, India sau Vietnam. Noi, în schimb, ne vom face toți agenți imobiliari”.