ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose ar trebui propus de PSD și de Dragnea la premiul Nobel pentru prostie maximă în Economie. Aceasta a fost reacția acidă a lui Marian Preda, președintele Senatului Universității din București, după ce guvernanții și-au manifestat intenția de a reduce contribuțiile românilor la pensiile private, diferența de bani urmând a fi transferată către fondul de pensii administrat de stat.

Într-o postare pe Facebook, Preda a desființat argumentele prim-ministrului pentru care ar trebui pusă în aplicare o astfel de măsură. Bineînțeles, acesta nu a uitat să se refere și la pensiile speciale reintroduse de PSD, sume uriașe pe care le primesc „descurcăreții” care n-au contribuit cu nimic la fondul de pensii.

„Premierul României, Mihai Tudose trebuie propus de PSD și de Dragnea pentru premiul Nobel pentru (prostie maximă în) economie. Tudose a descoperit o nouă teorie a fondurilor de pensii:

1) Deși Pilonul I (de stat) are deficit de peste 3 miliarde de euro/an, el este rentabil și recomandat populației.

2) Deși Pilonul I (de stat) nu are niciun ban acumulat pentru pensiile celor care contribuie acum în timp ce Pilonul II păstrează în fonduri personale cotribuțiile fiecăruia, pilonul II trebuie desființat și banii vărsați în gaura pilonului I.

3) Pensiile speciale, susținute și re-introduse de PSD au ‘randament’ maxim: la contribuții ‘zero’, beneficiarii primesc pensii uriașe.
În următorul program de guvernare probabil Dragnea va propune ca pensiile speciale să fie generalizate de PSD și acordate tuturor românilor, de la copii la vârstnici, ca să nu mai muncească nimeni.

Este tragic! România este condusă de un premier care sau nu înțelege nimic sau inventează și minte cu nerușinare”, a scris Marian Preda, pe Facebook.

Reacția vine după ce premierul Mihai Tudose a declarat că Guvernul ia în calcul creșterea contribuțiilor către Pilonul I de pensii, astfel încât acestea să fie mai mari decât pentru Pilonul II, deoarece s-a dovedit că statul este un mai bun administrator decât privatul: 

„Este vorba despre luarea unei decizii. S-a constatat că randamentul de la pilonul I care are ca reper salariul mediu este mult mai mare decât randamentul de la pilonul II. Și din această cauză, am solicitat - a fost și o decizie politică - ministerului de finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun, acum când creșterea economică este foarte mare sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la pilonul II. Discuțiile sunt avansate. Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile vor crește. Adică, pe românește, e o modalitate de a crește pensia în viitor. 

Din această distribuire aproape egală astăzi să crească un pic sumele pentru pilonul I. Se pare că da (statul este un mai bun administrator). Noi în primul ciclu am luat la mână aceste cifre și am constatat cu surprindere că statul este un mai bun administrator. Nu este adevărat că vrem să desființăm pilonul II de pensii, nu este adevărat că vrem să luăm bani de acolo, ceea ce este deja acolo rămâne acolo doar că, dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulți bani la pilonul I".