ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Universitar Costea Munteanu revine la ActiveNews cu o analiză serial de excepție despre istoria pieței serviciilor medicale din Statele Unite.

Mai oricine știe că serviciile medicale din Statele Unite sunt un subiect fierbinte: s-au scris mii de pagini, s-au filmat sute de ore de documentare și s-au consumat inestimabile energii în dezbateri pe acest topic. În fiecare campanie electorală prezidențială, pretendenții la „Tronul” Americii promit că vor reforma sistemul medical american, întrecându-se în promisiuni și deziderate.

Unul dintre cei mai reputați profesori ai Facultății de Relații Economice Internaționale ai Academiei de Studii Economice din București, profesorul Costea Munteanu face lumină asupra istoriei transformărilor suferite de sistemul de sănătate american.
 

Mai precis, serialul „urmărește, cronologic, evoluția în ultimii 150 de ani a pieței serviciilor medicale din Statele Unite și devoalează mecanismele intime prin care:

  • piața liberă a serviciilor medicale de pe la mijlocul secolului al XIX-lea (când asistența medicală se baza pe sistemul medicilor privați de familie, care-și alocau cea mai mare parte a timpului lor pentru consultarea și cunoașterea îndeaproape a pacienților, percepând tarife scăzute, aflându-se într-o competiție liberă pe piața prestării de servicii medicale – medici alopați, medici homeopați, medici chiropracticieni specializați în tehnica preso-puncturii, farmaciști, moașe, surori medicale);
  • a fost ulterior treptat sugrumată (până spre primele două decenii ale secolului al XX-lea) prin complotul pus la cale de grupurile de interese ale medicilor alopați (ce urmăreau, pe de o parte, limitarea exercitării profesiunii de către concurenți – homeopații, osteopații, chiropracticienii, farmaciștii, moașele, surorile medicale – și, pe de altă parte, restricționarea ofertei de servicii medicale pentru ridicarea artificială a nivelului tarifelor acestora – prin restricționarea severă a accesului la sistemul educațional medical prin limitarea semnificativă a numărului instituțiilor de învătământ medical acreditate, și obținându-se astfel reducerea masivă a numărului elevilor și studenților admiși anual în cadrul școlilor medicale acreditate);
  • pentru a fi în cele din urmă metamorfozată în actuala structură de monopol medical etatist-corporatist”.

Primul episod este deja disponibil la secțiunea „Opinii” și este accesibil făcând clic aici