ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege, iniţiat de 156 de parlamentari, stipulează că o persoană care nu mai poate plăti un credit la bancă să poată transfera a bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria să se stingă, a anunţat, joi, deputatul PNL Daniel Zamfir, într-o conferinţă de presă.

"Proiectul de lege prevede că atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă şi spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echităţii. Cât timp banca şi-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca şi-a acoperit riscul creditării, iar când apare criza contractului, riscul să fie împărţit, nu e normal să suporte doar clientul.Când o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit", a mai spus Zamfir, explicând prevederile proiectului.", a explicat Zamfir.
 
Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la proiect, a arătat că s-a ţinut cont de legislaţia europeană în domeniu.  Acesta a spus că şi băncile ar profita de acest proiect, pentru că ele vând creditele neperformante cu pierderi de 90%, iar dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%.

Piperea a estimat că de aceste prevederi ar beneficia cele 950 de mii de persoane care figurează în evidenţele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impotecă.

"Dacă se începe cu acest declic imobiliar se deblochează piaţa imobiliară, o să înceapă să funcţioneze şi piaţa construcţiilor", a mai spus Piperea.