ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul rectificării bugetare a fost publicat pe site-ul ministerului de Finanțe. Cei mai mulți bani se taie de la ministerul Educației Naționale, de la ministerul Fondurilor Europene și de la ministerul Cercetării. 
 
Ministerul Transporturilor va pierde 128 de milioane de lei, iar ministerul Fondurilor Europene 681 de milioane de lei. 
Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. 

Bani în plus vor primi însă Serviciul de Informații Externe (SIE), mai exact 47,15 milioane de lei, cât și Serviciul de Protecție și Pază (SPP), un plus de 42,87 milioane lei.
 
Cei mai mulți bani vor fi tăiați de la proiecte cu fonduri UE nerambursabile, respectiv 52,6 milioane lei. 

Serviciul pentru Telecomunicații Speciale (STS) va pierde de asemenea la buget 71,6 milioane lei dacă rectificarea va fi adoptată în forma actuală.

Printre proiectele cu fonduri UE menționate în bugetul inițial pe anul acesta al STS se numără și modernizarea infrastructurii hardware și software a sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112, căruia i se alocaseră pentru 2019 credite bugetare de 43,7 milioane lei.   

Această tăiere vine fix în momentul în care STS se află în mijlocul unei controverse puternice privind felul în care a acționat pentru a identifica locul de unde Alexandra a sunat de trei ori la 112 pentru a cere ajutor după ce a fost răpită de către Gheorghe Dincă.

Finanțele dau asigurări că România se va incadra în țina de deficit și că sunt suficienti bani pentru plata pensiilor si salariile avand in vedere ca PIB-ul a crescut pana la 1031 de miliarde de lei.



Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor. 

De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.