ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Radu Georgescu, de la compania CFO Network - companie specializată în contabilitate, audit, taxe și analiză financiară, scrie în Ziarul Financiar despre preconizata măsură a Ministerului Finanțelor de a obliga firmele să plătească TVA-ul într-un cont distinct, așa numitul SPLIT TVA.

Acesta afirmă că măsura ar fi benefică, pentru că va reduce evaziunea fiscală, fiind aplicată deja cu succes în Italia. 

„Se aruncă în stânga si dreapta cu avalanse de efecte negative care sigur se vor intampla daca aceasta lege se va aplica. Sunt reale amenintarile invocate? Ar putea avea efecte pozitive aceasta lege?Nu vi se pare ciudat ca exista atata opozitie pentru o masura care are rolul de a diminua evaziunea fiscala? Nu intamplator Italia, o tara care raporta evaziune marita pe TVA, a avut succes cu aceasta masura”, scrie Georgescu.
 
Acesta liniștește spiritele și afirmă că introducerea acestei măsuri nu va îngreuna operațiunile companiilor și nici nu va costa mai mult. Cu toate acestea, Georgescu susține că termenul de punere în aplicare este nerealist, fiind nevoie de mai multe luni pentru a realiza acest deziderat. 

În final, acesta explică sursa opoziției la simplificarea mecanismului de plată al TVA-ului din partea multor voci.

„Evaziunea pe TVA este cea mai importanta forma de evaziune pentru tarile care au implementat TVA-ul.

Se pot gasi forme mai simple de taxare? Cu siguranta da. Americanii au o taxa pe volumul de vanzari care este foarte usor de monitorizat, calculat, iar evaziunea este inexistenta.

De ce nu se renunta la TVA?

In Europa sunt probabil sute de mii de inspectori fiscali care fac controale pe TVA.

De asemenea sunt la fel de multi consultanti care ofera sfaturi legate de TVA.

Daca ar disparea TVA-ul probabil veniturile unei firme de consultanta fiscala vor scadea cu peste 50%.

Ce vor face inspectorii fiscali daca TVA-ul nu ar mai exista?

In concluzie,  aceasta lege ar fi benefica pentru mediul de afaceri din Romania, dar probabil nu va fi aplicata deoarece sunt multe parti care nu doresc simplificarea mecanismului de functionare aferent TVA-ului”, încheie Radu Georgescu.
 
Articolul integral este AICI: