Planurile președintelui american ales Donald Trump pentru creșterea cheltuielilor guvernamentale, care ar putea accelera inflația, au dus la aprecierea dolarului american la un nivel maxim al ultimelor 11 luni în raport cu euro.

În același timp monedele emergente și obligațiunile continuă deprecierea, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Dolarul s-a apreciat în raport cu euro până la nivelul de 1,078 dolari pentru un euro, cel mai bun curs pentru moneda americană din ianuarie 2016 până acum.

În schimb, peso-ul mexican continuă devalorizarea în raport cu moneda americană. Un peso a ajuns să valoreze 20,87 dolari, nou nivel minim istoric.

Și leul a înregistrat o scădere importantă în fața dolarului. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă aproape 5 bani (1,2%), de la 4,1469 lei până la 4,1957 lei, nivel maxim din 6 ianuarie, potrivit datelor publicate luni de Banca Naționale a României (BNR).
Bursele, care au mai pierdut din creșterea rapidă inițială, rămân la un nivel ridicat în contextul în care băncile așteaptă venituri mai mari din creșterea dobânzilor, iar acțiunile companiilor miniere continuă aprecierea.

În schimb, așteptările investitorilor de accelerare a inflației au dus la continuarea scăderii valorii obligațiunilor la nivel mondial. Valoarea acestora a scăzut, de la alegerea lui Trump, cu peste 1.000 de miliarde de dolari la nivel mondial.

În paralel cu scăderea prețurilor, are loc și o creștere a dobânzilor. Creșterea randamentelor titlurilor americane de Trezorerie a făcut ca indicele dolarului calculat de Bloomberg să se îndrepte spre cea mai bună evoluție săptămânală din mai 2015.

Aceast aflux de capital către SUA, dinspre piețele emergente, creează probleme pe aceste piețe. În plus, analiștii avertizează asupra riscului izbucnirii unui război comercial între SUA și China.

"Există semne că acest avans al dobânzilor și creșterea dolarului afectează în primul rând investițiile cele mai riscante, înainte de a le afecta și pe celelalte", a declarat directorul adjunct al departamentului de operațiuni valutare al Deutsche Bank, Alan Ruskin.

Aurul s-a ieftinit luni cu 0,8%, până la 1.215 dolari uncia, după o scădere de 7% săptămâna trecută, contrazicând așteptările că alegerea lui Trump ca președinte al SUA va crește cererea pentru metalul prețios.

Prețurile petrolului au continuat să scadă. Petrolul WTI, de referință pe piața americană, este cotat luni în scădere cu 60 de cenți, la 42,75 dolari pe baril. Prețul petrolului Brent este în declin cu 70 de cenți, la 44,17 dolari pe baril.