ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicatele din Federația Națională Mine Energie susțin că actualul guvern dorește să îngroape pur și simplu producătorii clasici de energie electrică, precum Complexul Energetic Oltenia. Potrivit Sindicatului Liber Liber EMC Roșia, România a ajuns să importe curent chiar și atunci când centralele eoliene nu produc și este preferat curentul electric din import.
 
Ssindicaliștii susțin că una din cele mai performante termocentrale din regiune, respectiv Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, este cu toate grupurile electrocentrale oprite.

Liderii de sindicat cer guvernului să explice de ce se importă energie electrică și la ce preț, considerând că la Rovinari se produce mult mai ieftin, decât prețul de import.
 
„Nu bate vântul, se importă energie electrică! Bate vântul, se exportă energie electrică! Și în ambele variante C.E. Oltenia, la minim tehnic și cu Termocentrala Rovinari, emblema energiei românești, pe 0! Am ajuns să importăm energie electrică precum importăm roșii, ceapă, zahăr, făină, etc… din Uniunea Europeană. Mulțumim guvernului tehnocrat și politicienilor români făcători de legi antiromânești! Am dori să știm cine vrea să ne îngroape pe cei din CE Oltenia, și nu numai, și de ce nimeni nu face nimic? În acest Guvern de tehnocrați chiar nu mai sunt miniștri care să dorească păstrarea locurilor de muncă din țara noastră? Să credem că soarta producătorilor clasici de energie electrică este deja pecetluită?
 
Să iasă cei din conducerea acestui Guvern și să ne arate, printr-un comunicat de presă, că statul român importă energie electrică mai ieftină decât o producem noi, cei din România. Nu putem să nu remarcăm că cele mai importante companii de stat, producătoare de energie electrică, sunt ori în pragul falimentului (precum Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia), ori se zbat să iasă din faliment (precum Hidroelectrica) sau și-au diminuat în mod îngrijorător profitul, precum Nuclearelectrica, și statul român importă energie electrică salvând în acest mod alte companii din țările vecine. În situatia în care nu se intervine imediat, considerăm că securitatea energetică a României este pusă în pericol”, potrivit Sindicatului Liber EMC Roșia, citat de gorjexclusiv.ro.

Fostul premier Victor Ponta, deputat de Gorj, spune că se dorește ca țara noastră să devină importator de energie electrică.
 
„Acum e scandalul cu sănătatea, însă lucruri foarte importante și foarte rele se întâmplă între timp. Știu că niciodată nu este loc de două probleme. Dar, în acest weekend, România a importat în fiecare zi 1300 de megawați de energie din Cehia și din Ungaria, oprind practic grupurile energetice pe cărbune din România. Asta înseamnă că în curând vom avea și câteva mii bune de oameni dați afară și o să fim dintr-un exportator și un producător de energie, un importator de energie din Cehia și Ungaria. Am văzut că nu se face nimic pentru scoaterea Hidroelectrica din insolvență și listarea ei, ceea ce noi pregătisem de anul trecut, nu știu ce vor să facă. (…) Ministrul Energiei a venit cu o sarcină: distruge, pune totul la pământ, pleacă înapoi la off-shore-ul ăla de 10.000 de euro, și și-a făcut treaba. Și noi rămânem cu energie din Ungaria și Cehia. Însă problema e că nu se ia nici o decizie, de nici un fel”, a spus fostul premier.