Ucraina este dispusă să importe, începând din 2016, până la un miliard de metri cubi de gaze pe an din România. Anunțul a fost făcut la Kiev de Andrei, Kobolev, președintele companiei de stat „Naftogaz Ucraina”.

„E puțin probabil să reușim în acest an. Dar, presupun că vom reuși să importăm acel surplus care există acolo (în România – n.red.). Este vorba, deocamdată, despre un volum relativ mic – până la un miliard de metri cubi pe an”, a declarat Kobolev presei de la Kiev.

În septembrie, șeful Guvernului de la Kiev, Arseni Iațeniuk, anunța că Ucraina ar vrea să se alăture sistemului energetic de transport al gazelor crearea căruia îl discută Polonia, România, Ungaria și Slovacia.

Ceva mai devreme, Iațeniuk a anunțat că „Naftogaz” anunțase că Ucraina a renunțat la importul de gaze din Rusia, pe motiv că oferta de preț din Europa este mai convenabilă țării sale. Totodată, el nu a exclus că, în caz de necesitate, Kievul ar putea reveni la achizițiile din Rusia.

Ucraina se aștepta să semneze un acord cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale din România încă din octombrie 2013. Atunci, însă, proiectul a întâmpinat dificultăți tehnice. Operatorul național al sistemului de transport al gazelor din România a comunicat că sarcina sa prioritară este construcția gazoductului Iași-Ungheni, iar schema de livrări în sistem reversibil spre Ucraina ar putea deveni funcțională doar începând din 2016.
2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.