ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii ani, importul de gaze naturale a scăzut constant deoarece producția autohtonă a reușit să acopere mare parte din necesarul pentru populație și agenții economici.

Astfel, producția internă a depășit, în primele opt luni din 2015, 5,706 milioane tep, fiind cu 64.700 tep (1,1%) sub cea din perioada ianuarie - august 2014, informează Agerpres.

Conform raportului întocmit de INS, importurile de gaze naturale utilizabile s-au ridicat, în 2014, la 447.400 tone echivalent petrol (tep), cu 61,5% (714.100 tep) mai mici față de cele din 2013. De asemenea, producția internă de gaze naturale a totalizat peste 8,675 milioane tep, fiind cu 73.900 tep (0,9%) mai mare comparativ cu cea raportată în anul precedent.

Un document publicat pe site-ul ministerului de resort și care prezintă ”Proiectul Strategiei Energetice a României 2015 — 2035”, relevă faptul că România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh.

”La o producție medie anuală în România (11 miliarde metri cubi gaze naturale) și în condițiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rată de înlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza într-o perioadă de aproximativ 14 ani‘”, potrivit Strategiei Energetice.

Săptămâna trecută, compania rusească Lukoil anunța faptul că a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi de gaze.

În România, consumul anual de gaze este 11 miliarde de metri cubi, OMV Petrom și Romgaz acoperind aproape integral necesarul intern.