În acest moment, sistemul e aproape de limita de funcționare. Deși anul trecut autoritățile spuneau că ne-am obținut independența energetică, în acest moment importurile din Rusia reprezintă aproape o treime din tot consumul. Situația este o premieră pentru luna octombrie, în ultimii 25 de ani. Motivul principal este că Romgaz a închis mai multe sonde iar producția s-a redus.

La acestă dată din calendar, producția internă ar trebui să depășească 30 de milioane de metri cubi. Este de 23 de milioane de metri cubi, iar 9 milioane de metri cubi sunt importați din Rusia. Frigul de-afară i-a făcut pe români să-și deschidă centralele, consumul de gaz a crescut, iar România este în deficit de surse de aprovizionare. Situația apare și în cifrele Transgaz.

De pe site-ul companiei de stat Transgaz vedem că dacă în sistemul de transport, adică în conductele magistrale, se află o cantitate mai mică de 33 milioane metri cubi de gaz, atunci ne aflăm în afara limitelor acceptabile de funcționare. Haideți să vedem care este situația astăzi: iată astăzi avem 33,3 milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă că suntem foarte aproape de o stare de alertă.

Mihai Vilt, director companie furnizoare de gaz: „Da, este o limită de jos, ceea ce este o situație neobișnuită pentru luna octombrie. Adică un sistem care să fie în deficit de gaze, ne putem aștepta la temperaturi foarte scăzute, la -5, -10 grade, nu la +15 grade.”Situația este cu atât mai gravă cu cât gazele înmagazinate nu pot fi extrase - în luna octombrie se fac încă operațiuni de înmagazinare. Dacă am începe să scoatem gaze din depozite, nu ar mai fi suficientă presiune la iarnă. Ca să compenseze lipsa de gaze, România a importat, în ultimele zile, 30% din consum.

Artur Stratan, președinte Asociația Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră: „Compania Romgaz a fost nevoită să-și închidă sondele. Este anormal, anacronic aș putea spune, pe timp de vară să importăm de la Gazprom. Independența energetică rămâne la nivel de pseudo-independență.”

Un impozit introdus acum trei ani blochează întregul sistem, spune Autoritatea din domeniu. Statul și-a propus să colecteze anual peste 1 miliard lei de la Petrom și Romgaz prin suprataxarea câștigului obținut de aceste companii. Doar că impozitul se aplică la valoarea de 72 de lei pentru un megawatt de gaz, ceea ce înseamnă că producătorii sunt tentați să vândă peste acest prag. Dar gazele rusești sunt mai ieftine, așa că furnizorii preferă să cumpere din import.

Nicolae Havrileț, președintele ANRE: „Ar trebui ca ordonanța de suprataxare să fie eliminată. Deși prin această ordonanță s-ar fi asigurat sume suplimentare la bugetul de stat, pentru că producătorul respectiv nu produce și nu vinde, oricum sumele respective nu ajung la bugetul de stat.”

Deși gazele din import sunt acum mai ieftine, riscurile sunt mari: livrarea ar putea fi sistată prin ordin politic de la Moscova, iar prețul metanului rusesc poate crește oricând. În plus, dintre zăcămintele închise, doar cele cu presiune mare ar putea fi redeschise într-o eventuală stare de criză. Reprezentanții Ministerului Energiei au refuzat să comenteze acest subiect.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de infuențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews