ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este cel mai mare producător de îmbrăcăminte și încălțăminte din Europa, mărci precum Armani, Dolce & Gabbana, Zara, Max Mara sau Nike lucrând cu producători locali, conform celei mai recente ediții a raportului Clean Clothes, organizație ce grupează sindicate din industria de profil și organizații non-guvernamentale.
 
Acesta menționează câteva zeci de mărci - de lux și de massă -, unele dintre cele mai mari din lume, care își scriu pe etichetele produselor „made in Romania”. Potrivit documentului, nu mai puțin de 9.000 de firme produc haine și pantofi în România, având 400.000 de salariați (oficiali și neoficiali), scrie Ziarul Financiar

„Croitoresele și cusătoresele - poziții ocupate de regulă de femei - sunt unele dintre cele mai prost plătite joburi din economie la nivel mondial, deși acești oameni lu­crează pentru unele dintre cele mai importante mărci de modă din lume. România are oficial 300.000 de muncitori în producția de haine și pantofi (și încă circa 100.000 neofi­cial - n.red.), iar cei mai mulți dintre aceștia câștigă salariul minim pe economie (1.263 de lei, echivalentul a 265 de euro - n.red.). Muncitorii spun că au nevoie de o triplare a salariului pentru a duce un trai decent”, potrivit aceleiași surse. 

Hainele și încălțările realizate în țări cu mână de lucru ieftină iau drumul Occidentului bogat, exportul totalizând 99% sau chiar 100% din ceea ce se produce.

Analiza poate fi consultată integral pe pagina web a Ziarului Financiar