Statul român trebuie să achite peste 400 de milioane de euro austriecilor de la OMV în contul obligațiilor de mediu asumate de Guvern la privatizarea Petrom, potrivit e-nergia.ro. Suma reprezintă aproape 65% din cea achitată de austrieci în prima fază a privatizării.

În 2004, când OMV a preluat Petrom, statul român s-a angajat ca timp de 15 ani de la privatizare să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenții în legătură cu poluarea anterioară a mediului. De asemenea, pentru o perioadă de 30 de ani trebuie să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

Potrivit raportului OMV pe 2017, compania austriacă înregistrează creanțe actuale și viitoare asupra statului român de 434 de milioane de euro. Acesta este totalul sumelor pe care austriecii le-au plătit până acum și a celor pe care estimează că le vor plăti în viitor pe pentru închiderea sondelor și refacerea mediului înconjurător.

Guvernul României are și un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris cu OMV pe această temă, din 2017, după ce nu a achitat austriecilor suma de 34 de milioane de euro ca parte din cheltuielile legate închiderea și ecologizarea câmpurilor petroliere.

OMV a preluat inițial 33,34% din acțiunile Petrom, în 2004, în schimbul sumei de 669 milioane de euro, iar majorarea de capital până la 51% din acțiuni i-a mai costat pe austrieci o sumă estimată între 723 milioane euro și 860 milioane euro.

De asemenea, grupul austriac a preluat și datoriile externe de 292 de milioane de euro ale Petrom, precum și fonduri în numerar în valoare de 160 milioane de euro.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews