ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre activităţile preferate de petrecere a timpului liber este mersul la cumpărături în mall. Anual, românii cheltuie miliarde de euro pe diferite articole achiziţionate din aceste mari centre comerciale.

În 2014, conform unei statistici realizate de Ziarul Financiar, românii au cheltuit peste patru miliarde de euro, în 60 de malluri, dintre care 15 sunt în Capitală.

Unul dintre cei mai mari investitori în centre comerciale şi clădiri de birouri din România este New Europe Property Investments (NEPI), un fond de investiţii din Africa de Sud.

Circa 80% dintre proprietăţile imobiliare ale NEPI se află în ţara noastră. Printre altele, NEPI este proprietarul Mega Mall, Promenada Mall, Vulcan Value Centre şi Auchan Titan, patru dintre numeroasele centre comerciale din Bucureşti. În ţară, compania mai deţine mall-urile Shopping City Târgu Jiu, City Park Constanţa, Ploieşti Shopping City şi clădirea de birouri City Business Centre din Timişoara.

Conform site-ului Cavaleria.ro, NEPI are mai mulţi investitori, unul dintre ei fiind  Eskom Pension and Provident Fund (EPPF). Acesta este al doilea cel mai mare fond de pensii private din Africa de Sud, care deţine active de 96 de miliarde de ranzi, moneda naţională a Africii de Sud, adică echivalentul a circa șapte miliarde de euro. În total, acest fond are 88.000 de membri care plătesc lunar contribuţii, iar unii dintre ei, au ieşit deja anticipat la pensie.

Cu banii primiţi din contribuţiile angajaţilor, EPPF investeşte în numeroase companii locale şi internaţionale, pe lângă obligaţiuni de stat şi depozite bancare. Şi astfel fondul ajunge să deţină 1.76% din acţiunile NEPI.

În final, o bună parte din profitul obţinut de NEPI din mallurile din România ajunge sub formă de dividende la acţionarii companiei. Aproape 2% din acest profit merge la fondul de investiţii EPPF din Africa de Sud, iar de aici ajunge în pensiile africanilor care au plătit lunar contribuţii la ei.
 
Dacă ne gândim că anual românii cheltuie peste patru miliarde de euro în aceste spaţii comerciale, procentul ce se transformă în bani de pensie pentru pensionarii africani, nu este deloc de neglijat.