ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiscul american va avea acces la informațiile financiare ale românilor care au legături cu Statele Unite.

Clienții băncilor, în special cei care au locuit peste Ocean, vor putea fi monitorizați atent de ANAF, care va transmite mai departe informațile către Fiscul american. Vizați sunt și cetățenii americani care au conturi bancare deschise în România.

Cei care refuză să dea băncii datele cerute de bancherii de la noi vor putea fi raportați autorităților fiscale. România și Statele Unite speră ca prin acest schimb automat de informații să reducă evaziunea fiscală.

Dacă mergeți la bancă să deschideți un cont sau să vă reînnoiți cardul, să nu vă mire când bancherii vă întreabă dacă ați locuit în SUA ori dacă trimiteți bani acolo și pentru ce. Răspunsurile dumneavoastră, date sub semnătură, ar putea ajunge pe biroul inspectorilor din America. Totul se va întâmplă din acest an, în baza unui acord semnat de România cu Statele Unite, prin care Fiscul american va primi date strânse de Fiscul român de la bănci.

„Pe 30 septembrie 2016, ANAF-ul va trebui să raporteze, deci autoritățile române să raporteze către autoritatea din SUA, pe 15 mai va trebui ca instituțiile financiare românești să raporteze către ANAF. Deci nu toată lumea va trebui să facă această raportare, ci doar clienții băncilor care obțin venituri raportabile în SUA”, declară Andra Cașu, specialist fiscal.

Datele cerute de autoritățile fiscale se referă la cetățenia și rezidența clientului, la plățile pe care le face acesta, dar și la date de identificare, precum adrese și numere de telefon. Cei care nu vor să ofere aceste informații ar putea fi catalogați drept clienți recalcitranți, iar banca ar putea decide chiar rezilierea contractelor.

„Până acum Fiscul român primea și administra date legate de teritoriul României, de acum înainte are acces la mult mai multe date și din partea altor state”, spune Alex Milcev, specialist fiscal, potrivit digi24.ro.

Fiscul român va primi informații de la autoritățile americane începând cu anul viitor. ANAF va strânge date și de la autoritățile fiscale din 90 de țări.