ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stocurile de țiței ale SUA au atins 500 de milioane de barili, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimii 80 de ani, anunță Agerpres.

„Țițeiul atinge un prag, dar nu e gata de creștere. Un nivel ridicat de incertitudine continuă să creeze un mediu plin de provocări pentru investitori. Săptămâna trecută începuse cu cea mai mare scădere pe două zile înregistrată în ultimii 7 ani, urmată de o creștere semnificativă", precizează analiștii Saxo Bank.

Primele semne ale îngrijorării traderilor prinși cu poziții short deschise au apărut miercuri, după raportul SUA privind stocurile.

„Pe aproape toate capitolele raportul a avut un impact negativ pe preț, cu stocurile de țiței și gazolină într-o creștere peste prognoză. Stocurile de petrol din SUA au atins 500 de milioane de barili — cele mai mari din ultimii 80 de ani, în vreme ce stocurile de gazolină continuă să crească. Deși o anumită parte din creștere se datorează unei cereri mai slabe, furtunile de iarnă nu au afectat creșterea care a urmat", arată analiza Saxo Bank.

Pozițiile speculative au continuat să crească: long, short, în futures și ETP. Dezvoltările au arătat că piața este foarte divizată și nu se poate pune de acord asupra unui plafon de preț săptămâna aceasta: 30 sau 40 de dolari, mai spun analiștii Saxo Bank.

„Datele fundamentale negative și grijile legate de cererea slabă au atras poziții short, chiar și din partea fondurilor hedge. Piața de opțiuni a reușit mereu să se stabilizeze, mai ales acum, că opinia generală înclină spre ideea că 'răul cel mare a trecut deja'. Producătorii, disperați din cauza prețurilor operaționale crescute, întrețin ideea unei întâlniri între statele OPEC și cele non-membre. Cu toate acestea, există șanse mici ca această întâlnire să ducă prețul sus — mai degrabă ne va arăta care este plafonul inferior al prețului petrolului. Țițeiul Brent va fluctua într-un interval destul de mare — cu un minim sub 30 dolari/baril și un maxim de 37 dolari”, se mai precizează în raport.

Petrolul Brent se tranzacționează luni cu aproximativ de 33,4 dolari pe baril, iar cel cotat la bursa de la New York, cu circa 29,6 dolari.