ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cine n-a mai aruncat o privire la dobânzile bancare la termen, obișnuit să se culce pe urechea "câștigului mic dar sigur”, va fi șocat de randamentele practicate în prezent. Mergi la CEC cu bănuții într-un depozit cu scadența la o lună, ai 0,25%...Cătinel-cătinel, dobânzile urcă odată cu lungirea scadenței astfel încât ajungi la "apreciabila” dobândă de 1,35% la maturitatea de un an, mare ocazie mare! Și nu va gândiți că CEC-ul, banca tradițională de economii a românilor, este o excepție, că s-a  trezit să-i descurajeze brusc pe cei cu economii...Dobânda de 1% este un fenomen larg răspândit în sectorul bancar, marea majoritate a băncilor acordă dobânzi de 0,5-1,5% pentru economiile populației, în funcție de sumă și scadență. 

Parctic, la asfel de dobânzi, sunt persoane care iau mai puțini bani decât au depus ținând cont de impozitul de 16% pe dobândă, comisionul de administrare a contului curent (20-40 de lei pe an) și de cel de retragere de numerar (0,2-0,5%) de la ghișeu, în special la valori reduse ale economiilor. 

Iar dobânzile minuscule la depozite n-au fost acompaniate de dobânzi pe măsură la credite, greu să găsești împrumut de nevoi personale în lei cu DAE (dobânda anuală efectivă, practic centralizarea tutoror consturilor aferente unui împrumut) sub 10%, ceea ce înseamnă că cei care se împrumută azi ar putea avea serioase probleme la rambursare când dobânzile vor începe să urce...

Ironia sorții, descurajarea economisirii bancare nu se suprapune pe încurajarea diversificării, nu sunt promovate alternativele la banalul depozit. Statul are monopoluri (sau duopoluri) listate la bursă care ar merita o investiție pe termen lung, mai ales că oferă dividende cu randament de câteva ori peste cel al unui depozit la termen în prezent iar riscul de faliment în cazul lor e minim având în vedere poziția în piață. Transelectrica, Transgaz, Romgaz sunt companii care merită atenția în aceste perioade, mai ales că prețurile acțiunilor suferă la rândul lor din cauza unui apetit scăzut pentru speculații pe plan extern pe fondul sentimentului de incertitudine care domină piețele. 

Toate au profituri care ar amortiza investia în numai 6 ani și oferă dividende în acest moment care ar acoperi prețul plătit pe o acțiune în 10-12 ani. Comparați asta cu dobânda de 1% pe an la bancă....Mai ales la Romgaz, companie care și-a tot redus cotațiile pe fondul ieșirii Fondului Proprietatea din acționariat, nimeni nu promovează ocazia pentru micii investitori de a cumpăra ceva acțiuni cu discount. Și când zic nimeni mă refer atât la stat (Ministerul Finanțelor, Guvern, etc) cât și la privați (ați văzut recent vreo campanie pe TV din partea Bursei de Valori?)

Din păcate, adevăratele investiții nu prea sunt promovate niciodată pentru că media e de regulă în contratimp cu oportunitățile pentru populație, când presa vuiește e timpul deseori să te retragi (cererea va fi satisfăcută în curând) iar când o anumită investitie stă de ceva vreme într-un con de umbră e poate momentul să cumperi.