ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea dării în plată, care a fost promulgată la finalul lunii aprilie, ar putea schimba în perioada următoare comportamentul de cumpărare al românilor, după cum spun reprezentanții pieței.

Potrivit unei analize a Zf.ro, realizată în colaborare cu firma de consultanță imobiliară Coldwell Banker, pe baza ofertelor din Anunțul Telefonic, s-a observat că locuințele din zonele bucureștene 13 Septembrie, Dristor și Drumul Taberei s-au ieftinit în luna aprilie, comparativ cu martie, astfel că prețul mediu al unui apartament vechi în Capitală a ajuns luna trecută la 78.350 de euro, cu 550 de euro mai puțin decât în martie.

Astfel, un apartament în zona 13 Septembrie costa în aprilie 72.000 de euro, cu 8.000 de euro mai puțin decât în martie. Pentru o locuință în Dristor, un cumpărător plătea luna trecută 67.000 de euro, față de 77.000 de euro cu o lună în urmă, iar prețul unui apartament în Drumul Taberei a coborât de la 68.000 la 63.000 de euro.

„Deocamdată nu știm dacă toate instituțiile finanțatoare vor majora avansurile pentru creditele ipotecare, iar cele care nu au făcut acest lucru până în prezent vor avea capacitatea de a absorbi cererea pentru credite ipotecare. Tranzacțiile încheiate prin finanțări ipotecare reprezintă, potrivit datelor noastre, aproximativ 30% din piața rezidențială, iar dacă toate băncile vor majora avansurile solicitate la creditele ipotecare, ceea ce încă nu știm, această cerere va amâna achiziția sau se va orienta către alte segmente de piață - aproximativ 50% din tranzacțiile de pe segmentul middle market sunt încheiate printr-o finanțare ipotecară, în timp ce peste 80% din tranzacțiile de pe segmentul mass market sunt încheiate prin Prima casă", spune Gabriel Voicu, director New homes în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cele mai scumpe apartamente vechi se găsesc în continuare în zonele Aviației, Victoriei și Unirii, unde pre­țurile variază între 115.000 și 127.000 de euro.