Semestrul European: analiza raportului de țară pentru România – 5

Așa cum am argumentat în paginile anterioare prin evaluări și studii de caz empirice, România a beneficiat în ultimii 8 ani de o creștere economică solidă. Această creștere a atins un nivel maxim în 2017, când produsul intern brut a crescut cu 7,0%. Anul trecut, însă, rata creșterii economice s-a redus la 4,1% în special datorită scăderii competitivității producției destinate consumului intern și extern. Cu toate acestea, România a obținut performanțe remarcabile în ultimii ani. Astfel, produsul intern brut a crescut în această perioadă, cu 35,1%, consumul privat, cu 38,5%, investițiile, cu 22,1%, exporturile, cu 205,5%, iar importurile, cu 194,5%. Drept urmare, România a înregistrat cea mai mare creștere a produsului intern brut și a consumului privat per capita comparativ cu celelalte state din UE și a devenit cea mai dinamică și cea mai deschisă economie din UE în ceea ce privește creșterea exporturilor și a importurilor.
Nota bene, economia României s-a dovedit a fi deosebit de stabilă în această perioadă. Într-un clasament al statelor din UE alcătuit în funcție de numărul de depășiri ale unor praguri de risc reglementate prin procedura MIP în perioada 2010 – 2017, România ocupă locul doi cu doar 14 depășiri, fiind devansată de Cehia cu 13 depășiri. În al treilea rând, voi menționa faptul că economia României este cea mai puțin îndatorată economie din UE, în condițiile care nivelul datoriei guvernamentale a coborât sub 34% din PIB, iar datoriile consolidate ale sectorului privat au atins cel mai mic nivel din ultimul deceniu (50% din PIB). Nu în ultimul rând, voi menționa că în ponderea în PIB a excedentului brut de exploatare din companiile românești este cea mai ridicat din UE, iar ponderile în PIB ale costurilor salariale și ale impozitelor nete pe produs sunt cele mai mici din UE.
Aceste performanțe remarcabile au fost grevate de o serie de riscuri emergente, cel mai persistent dintre acestea fiind poziția investițională internațională netă (activele externe nete) care a înregistrat în mod sistematic niveluri mai mari decât pragul critic (-35% din PIB). Cu toate acestea, nivelul acestui indicator de risc a scăzut constant în ultimii 8 ani datorită ritmului alert al creșterii economice. În plus, economia României a fost afectată în anul trecut de creșterea deficitului de cont curent de la 2,2% în 2017 la 4,7% din PIB în 2018, precum și de creșterea costului unitar al muncii de la 8% în 2017 la 13,1% în anul trecut.
Din păcate, performanțele care au generat stabilitate economică și prosperitate nu au fost luate în considerare de autorii Raportului privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor economice (PCDE) al Comisiei Europene referitor la România. De fapt, autorii raportului supradimensionează riscul generat de tendința de creștere a deficitului de cont curent pentru a lansa un furibund atac ideologic împotriva executivului român sub pretextul că politica sa de reducere a poverii fiscale și de creștere a salariilor și pensiilor reprezintă un risc extrem pentru economia României. În primul rând, autorii raportului „ne avertizează” că procesul de creștere economică din România nu este sustenabil deoarece este un model de creștere bazat pe consum excesiv, un model care va fi bulversat de politica de reducere a fiscalității și de creștere a salariilor promovată de guvern. În al doilea rând, ei susțin, invocând o prognoză defetistă publicată de CE acum trei ani, că deficitul bugetar a scăpat de sub control și, datorită acestui fapt, datoria publică va depăși pragul critic de 60% din PIB în 2029. În al treilea rând, autorii raportului susțin, fără a folosi argumente logice sau empirice, că România a devenit extrem de vulnerabilă la „șocuri care pot apărea”. În sfârșit, în raport se insistă asupra unui pretins pericol al accentuării sărăciei și excluderii sociale, deoarece guvernul mărește pensiile și salariile în loc să finanțeze programe de eradicare a sărăciei.
În paginile anterioare am analizat cât mai obiectiv posibil acest raport. Nu știu în ce măsură am reușit. Știu însă că acest document sentențios, plin de clișee ideologice și de aserțiuni defetiste, va prejudicia în mod grav imaginea și interesele României. Pentru că acest document nu este un raport de audit, ci un discurs propagandistic care „pune la zid” guvernul României și denaturează în mod inacceptabil realitatea.
Așa cum am arătat la început, responsabilitatea punerii în circulație a acestui „artefact” propagandistic revine membrilor CE. În mod normal ei ar fi trebuit să nu permită publicarea acestui document. Dar au făcut-o. Nu este nici prima dată și, probabil, nici ultima dată. Nu-mi rămâne decât să sper că parlamentarii români de la Bruxelles vor analiza în Parlamentul European modul în care își fac datoria membrii CE. Dacă nu ei, atunci cine? Și dacă nu acum, atunci când?
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Nicușor Dan a semnat pentru defrișarea unui parc din inima Capitalei. Au fost răpuși de drujbe zeci de copaci

Teren intravilan de 3500 de metri aproape de malul lacului Buftea, în satul Mănăstirea, comuna Crevedia, la preț de apartament - Un loc ideal de mutat la casă pentru tine sau pentru mai mulți prieteni cât și o oportunitate de afaceri. VÂNZARE DIRECTĂ

Care sancțiuni? Rubla rusească a ajuns cea mai performantă monedă din lume, depășind dolarul, coroana suedeză, francul elvețian și aurul
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Economie
Locații: București
Subiecte: Raport de țară al Comisiei Europene
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)