ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!Parlamentarul ALDE, Daniel Zamfir, susține că indicele ROBOR este trucat cu știința BNR și vrea să îl cheme la audieri pe Mugur Isărescu. În replică, purtătorul de cuvânt al BNR respinge acuzațiile, afirmând că este vorba de un lung șir de confuzii, greșeli și rele interpretări.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir susține că indicele ROBOR este „trucat” printr-o înțelegere între băncile comerciale și cu implicarea BNR și anunță că guvernatorul Băncii Naționale și șeful Consiliului Concureței vor fi chemați la audieri la Comisia economică din Senat începând din 29 ianuarie.
 
În replică, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat la Digi 24 că afirmațiile senatorului ALDE reprezintă "un lung șir de confuzii, greșeli și rele interpretări", spunând că acesta are probleme de înțelegere a pieței.

„Indicele ROBOR, indicele la care sunt calculate ratele românilor care au credite în lei, este aranjat, este trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale, bineînțeles, cu știința și implicarea directă a BNR. Aceste informații pe care le am aici vreau să știți că vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia Economică a Senatului, audieri începând cu data de 29 ianuarie, la care vor fi invitați să prezinte explicații guvernatorul Băncii Naționale, președintele Consiliului Concurenței și alți factori implicați", a declarat Daniel Zamfir, senator ALDE și președinte al Comisiei economice. El a spus într-o conferință de presă că vrea să ceară Băncii Naționale a României să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care "umflă într-un mod artificial ratele românilor". Senatorul ALDE a mai spus că în intervalul de 15 minute în care se iau în evidență cotațiile în funcție de care se stabilește indicele ROBOR, băncile ridică dobânzile pentru ca acest indice să fie mai mare, însă după ce trece această perioadă de monitorizare instituțiile bancare fac tranzactia la cotația reală care este mult mai mică.

În replică, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat la Digi 24 că afirmațiile lui Daniel Zamfir reprezintă un lung șir de confuzii, greșeli și rele interpretări și că BNR a comunicat întotdeauna mecanismul transparent în funcție de care evoluează indicele ROBOR. "Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani și acum s-a trezit dânsul să vadă că e manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înțeles bine, și a venit cu niște mailuri de acum 10 ani. Am ajuns la #10yearschallenge cu dânsul? Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung șir de confuzii și greșeli și rele interpretări cu care ne-am obișnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toții în această confuzie totală pe care încearcă dânșii să o lanseze", a afirmat Suciu.

El a precizat că Banca Națională are ca obiectiv principal stabilitatea prețurilor, adică inflația. Principalul instrument cu care reacționează este dobânda de politică monetară, în jurul căreia se stabilește culoarul de variație. "În funcție de acest culoar variază ROBOR-ul în piață. Așa funcționează piața în toată lumea. Dacă dl Zamfir are probleme de înțelegere a pieței, eu îl înțeleg. Pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea", conchis Suciu.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews