ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii au votat astăzi pentru ca toate pensiile să fie scutite de impozit. 

„Bătrânii noștri au mâncat salam cu soia, au primit pâine, zahăr, ulei și făină cu porția, pe cartelă, au stat în frig punându-și o haină în plus pe ei, în multe localități distribuția energiei electrice fiind doar patru ore dintr-o zi, ani la rând și au achitat întreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Bâtrânii noștri nu ne-au lăsat datorii. Din contră. Au cotizat și pentru pensiile decente la care sperau și nu s-au plâns”, și-a justificat inițiativa Cristiana Anghel, senator ALDE.

Alături de senator și-au pus semnăturile pe acest proiect alți 100 de senatori, membri ALDE, PSD, UNPR, LC. Propunerea își dorește, potrivit digi24.ro, abrogarea articolului din Codul Fiscal conform căruia pensionarii plătesc un impozit de 16% pentru suma de bani ce depășește 1.050 de lei, diminuată cu contribuția la asigurări de sănătate. 

Scutirea de impozit nu va ajuta pensionarii săraci, ci pe cei cu pensii mari și medii. Aceasta deoarece cei cu pensii mici, sub 1.050 de lei, oricum nu plăteau impozit. Senatorul PNL Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, crede că mai degrabă trebuie scutite de impozit pensiile mai mici de 1.500 de lei.

„Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru că ei au acest impozit scutit. Sunt 3,8 milioane de pensionari cu pensii sub 1.000 de lei, cum acceptați acest lucru? Acești bătrâni vor rămâne cu aceeași pensie, iar cei cu 100 de milioane vor avea bani în plus", susține Mariana Câmpeanu.

În România sunt peste cinci milioane de pensionari, dintre care mare parte sub 900 de lei pe lună, echivalentul pensiei medii. Cea mai mare pensie din România este de 28.825 de lei și este încasată de un fost magistrat care locuiește în București.

Măsura legislativă adoptată marți ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2017 dacă va fi adoptată de deputați.