ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spitalul SRI a cumpărat dezinfectanți Hexi Pharma în valoare de peste 101.000 lei, în perioada în care SRI susține că a avertizat autoritățile privind calitatea necorespunzătoare a acestor dezinfectanți.

Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" a încheiat, în perioada 2011-2015, cu firma Hexi Pharma, 55 de contracte în valoare de peste 101.000 lei (fără TVA) pentru furnizarea de dezinfectanți, toate prin achiziții directe, potrivit datelor furnizate hotnews.ro de către Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR).
 
Aceasta, în condițiile în care, în perioada 2011-2016, SRI susține că a trimis patru informări către ministrul Sănătății, președinții Consiliilor județene Cluj și Vâlcea și prefectului județului Cluj, care cuprind aspecte privind calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților utilizați în spitale, inclusiv a celor furnizați de Hexi Pharma. 

Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" este de fapt Unitatea Militară 0521 București, având CUI 8372077, potrivit unui document al Guvernului României, precum și datelor de la Ministerul de Finanțe.  În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), achizițiile spitalului SRI apar ca fiind făcute de Unitatea Militară 0521 București, având CUI 8372077.

Comisia SRI din Parlament a comunicat pe 18 mai, în urma analizei datelor primite de la SRI, că "în perioada 2011-2016 au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC HEXI PHARMA CO SRL București. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central".

Pe de altă parte, în același comunicat se menționează că "în prezent, SRI, prin autoritățile contractante (Direcția Medicală și Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 - februarie 2016, unitățile sanitare menționate au efectuat achiziții  directe, concurențial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanților achiziționați) cu respectarea legislației în vigoare în domeniul achizițiilor publice și a reglementărilor specifice unităților sanitare. Relațiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanțe pe care instituția le-a identificat".