ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puţini proprietari de pensiuni au încheiat contracte cu firmele de salubritate pentru că stau acolo doar câteva luni pe an. În plus, nu prea mai au turiști.

Administrarea Staţiunii Rânca e împărţită între Primăriile comunelor Novaci şi Baia de Fier. Iar proprietarii caselor de vacanţă nu vor să dea bani pentru ridicarea gunoiului, pe motiv că nu stau mai mult de două-trei luni pe an la Rânca. Hotelierii, în schimb, se plâng că maşinile de gunoi vin doar lunea, aşa că turiştii sunt obligaţi să petreacă weekendul alături de gunoiul adunat toată săptămâna.

„Îl ridică numai când își aduc aminte. Plătim o grămadă de bani, 120 de lei pe an, nici la Craiova nu plătesc atât. Și stau aici maxim două luni pe an”, spune o localnică.

Deşi Rânca e curăţată, în teorie, de două firme de salubritate, staţiunea trebuie scoasă la lumină vară de vară - de voluntari. La ultima acţiune de acest fel, acum două săptămâni, au fost strânşi 500 de saci plini cu gunoaie, potrivit digi24.ro.

Dumitru Leuştean, primarul din Novaci spune că „vineri și luni când vin mașinile colectează absolut tot ce aparține de Novaci. Lucrurile merg așa cum merg când sunt doi stăpâni pe un munte.”

În vreme ce primarul din Novaci trimite maşinile de mai multe ori pe săptămână, compania care are contract cu Primăria din Baia de Fier ridică deşeurile şi o dată la două săptămâni. Primarul dă vina pe oameni:

„Locuitorii s-au obişnuit și dacă nu plătesc apă vor ca şi gunoaiele să le ia Primăria, cum le lua până anul trecut.”

Numărul turiştilor care vizitează staţiunea s-a redus semnificativ. În 2011, cinci mii de oameni se cazau în hotelurile şi pensiunile din staţiune. Acum, abia dacă mai vin 200 în sezonul de vară.