ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zece miliarde de lei este câştigul obţinut anul trecut de cele mai profitabile zece companii din România, patru dintre ele fiind de stat. 

Cele mai mari profituri au fost făcute în sectorul energetic și în zona de construcție și întreținere de drumuri, conform Digi24.

Cinci dintre cele mai profitabile companii desfășoară activități în domeniul energiei. Producătorul de gaze naturale Romgaz, deţinut de stat, este firma cu al doilea profit din România, după austriecii de la OMV Petrom.

Este urmat de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, deţinut tot de stat. Hidroelectrica a obţinut aceste rezultate, deşi este în insolvenţă de trei ani şi produce cea mai ieftină energie din ţară. Cifra de afaceri este cea mai mare din istoria companiei, iar profitul de aproape 1,2 miliarde de lei este tot record absolut, fiind de patru ori mai mare decât profitul din cel mai bun an de până acum - 2010, aproximativ 300 milioane de lei profit.

Pe locul al şaselea în clasamentul firmelor cu cel mai mare profit găsim operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale, Transgaz, şi, imediat după el, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi.

Topul companiilor cu profit în anul 2014:

1. OMV Petrom - 2,54 mld. lei

2. Romgaz - 1,78 mld. lei

3. Hidroelectrica - 1,15 mld. lei

4. Fondul Proprietatea - 1,02 mld. lei

5. Continental Automotive - 716 mil. lei

6. Transgaz - 610 mil. lei

7. Raiffeisen Bank - 595 mil. lei

8. CNADNR - 523 mil. lei

9. Orange - 517 mil. lei

10. Banca Transilvania - 505 mil. lei