ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multe companii importante au ales să folosească roboți în locul oamenilor, iar dispariția locurilor de muncă în favoarea tehnologiei avansate nu mai reprezintă doar un subiect de discuții ample, fiind un fenomen în plină desfășurare.

Trei dintre cei mai mari angajatori din lume au înlocuit deja o parte semnificativă din personal cu mașinării, scrie Business Insider.

Producătorul de componente electronice Foxconn, partener al unor companii ca Apple, Google și Amazon, care ocupa locul zece în topul celor mai mari angajatori din lume, a renunțat de curând la 60.000 de oameni în favoarea roboților. Compania chineză are 1,3 milioane de angajați.

Walmart, al treilea angajator la nivel global, pentru care lucrează peste două milioane de oameni, intenționează să înlocuiască personalul care se ocupă de inventarul depozitelor cu drone zburătoare, care pot scana kilometri de rafturi într-un timp mult mai scurt.

Iar cel mai mare angajator din lume, Departamentul de Apărare al Statelor Unite (cu 3,2 milioane de angajați), folosește deja cea mai extinsă flotă de vehicule aeriene fără pilot din lume, în special drone, în operațiunile sale din Orientul Mijlociu.

"60.000 de oameni reprezintă doar o mică parte din forța de muncă a Foxconn, dar este un angajator din top zece și dacă această tendință prinde, vor dispărea mult mai multe joburi", sunt de parere analiștii de la CLSA.

 

 

Dintre primele zece nume din topul celor mai mari angajatori din lume, doar Serviciul National de Sănătate din Marea Britanie, cu armata sa de doctori și de asistenți, pare a fi un teritoriu ostil pentru roboți. În cazul celorlalte nouă, printre care se mai află instițutii ca armata Chinei sau companii ca McDonalds, sunt desfășurate în special activități mecanice, care presupun repetiția și care ar putea fi realizate mai bine de către sisteme robotizate.

McDonalds, care are 1,9 milioane de angajați, ar putea lua în calcul automatizarea în cazul în care salariul minim va crește in SUA.

"Este mai ieftin să cumperi un braț robotic de 35.000 de dolari decât să ai un angajat ineficient care face 15 dolari pe oră împachetând cartofi prăjiți", a spus fostul CEO al companiei, Ed Rensi.

Impactul pe care automatizarea și progresul tehnologic le vor avea asupra pieței muncii se anunță a fi uriaș.

Potrivit analiștilor de la Citi și Universitatea Oxford, 77% dintre toate joburile din China și 57% dintre joburile din cele 34 de țări membre ale OCDE sunt în pericol să fie automatizate. Forumul Economic Mondial estimează că cinci milioane de locuri de muncă ar putea dispărea la nivel global până în 2020.

Desigur, toate aceste evoluții nu garantează șomajul în masă. Exista chiar o viziune optimistă cu privire la viitorul robotizat ce se prefigurează: datorită noilor noastre "ajutoare" vom lucra doar patru zile pe săptămână, fiind mai puține lucruri de făcut, și vom petrece mai mult timp făcând ceea ce ne place. În plus, pentru fiecare robot-muncitor va fi nevoie de cineva care să îl facă, de un manager, de un mecanic.

Există însă și un scenariu mult mai pesimist. De creșterea productivității ar putea beneficia doar cei de la vârful conducerii.

Potrivit analiștilor de la Citi, beneficiile schimbărilor tehnologice nu sunt distribuite echitabil și există riscul exacerbării discrepanței dintre cei 1% și restul populației.

Totuși, în pofida ritmului rapid al schimbării, analiștii cred că rezultatul nu va fi unul violent, cum a fost în cazul unor momente similare din istorie.

Un studiu realizat de un profesor de la Massachusetts Institute of Technology la o fabrică BMW a relevat că echipele formate din oameni și roboți care colaborează eficient pot fi mai productive decât echipele formate exclusiv din oameni sau din roboți.

Însă, pentru ca acest lucru să funcționeze și în practică, este nevoie de un efort din partea conducerii companiilor pentru a se asigura că vor exista locuri de muncă relevante pentru viitor.